Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Γιατί είναι σημαντικό ένα παιδί να κοιμάται με πρόγραμμα

«Το παιδί μου κοιμάται όποτε θέλει αυτό. Δεν μπορώ να του βάλω πρόγραμμα. Πειράζει;»
Πόσες φορές νιώσατε πως είστε αποτυχημένος γονιός, εφόσον δεν μπορείτε καν να επιβληθείτε στο μικρό σας για την ώρα που θα πρέπει να κοιμηθεί; Μήπως μάλιστα, έχει τύχει να …βάλει εσάς για ύπνο και εκείνο να παίζει αμέριμνο; Μάλλον κάτι θα πρέπει να κάνετε γι αυτό, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, καθώς όπως γνωρίζουμε και από την γνωστή μας παροιμία:«Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος…»
Σύμφωνα με το «ΕΥΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για την Ζωή των Νέων), τα Ελληνόπουλα κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα στο 25%. Γεγονός που αρχίζει και ανησυχεί, εφόσον ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του υγιούς οργανισμού.

programma ypnou sta paidia 1

Γιατί όμως χρειάζεται τόσο πολύ το πρόγραμμα ύπνου στα παιδιά;

Το κάθε παιδί βλέπουμε ότι είναι μία κινητή βομβίτσα ενέργειας. Πόσες φορές, έχω ευχηθεί να είχα και εγώ έστω το 1/10 της ενέργειάς του; Για να συνεχίσει όμως να είναι ενεργό και δραστήριο, χρειάζεται να κοιμάται κάποιες ώρες για να ξυπνήσει ξεκούραστο, όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά, εφόσον χρειάζεται για τις σχολικές του επιδόσεις – και όχι μόνο – καλή μνήμη και συγκέντρωση.
Και για να γίνει αυτό με τη σειρά του, χρειάζεται πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ύπνου δίνει στο παιδί την σταθερότητα που χρειάζεται για να ρυθμιστεί το βιολογικό του ρολόι και η ψυχοσύνθεσή του σε αυτό, ώστε και εσείς να μην ταράζεστε κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα του ύπνου, αλλά και εκείνο δεν θα μπαίνει στις ατέρμονες εκείνες διαπραγματεύσεις «10 λεπτάκια ακόμα!». Μάλιστα, για να μην υπάρχουν αστοχίες, χρειάζεται το πρόγραμμα να συνεχίζεται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου για το βλαστάρι σας, είναι σημαντικό για τους παρακάτω λόγους:

programma ypnou sta paidia 2

1. Οριοθέτηση:

Ναι, η οριοθέτηση δεν γίνεται μόνο μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες, από το να του μάθουμε το «όχι» και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές. Είναι μία μορφή ορίου και το ωράριο, που το παιδί χρειάζεται να οριοθετηθεί. Και όπως έχουμε πει, το όριο μπορεί να προκαλεί κάποιες φορές το παιδί, του δίνει όμως την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς.

2. Σταθερότητα:

Το παιδί νιώθει πως ότι και να γίνει είναι προστατευμένο στις ώρες του ύπνου του. Επίσης, δεν δυσκολεύεται να κοιμηθεί εφόσον το βιολογικό του ρολόι είναι ρυθμισμένο σε σταθερή ώρα ύπνου κάθε βράδυ, έχει ανάγκη τη …ρουτίνα του!

3. Αποδοτικότητα στο σχολείο:

Όταν το παιδί τηρεί το ωράριο ύπνου του, σημαίνει πως ξεκουράζεται και μπορεί να αποδώσει στις σχολικές δραστηριότητες – νοητικές ή αθλητικές.

4. Ενισχύεται η υγεία:

Ενισχύεται το ανοσοποιητικό του, αποφεύγει την παιδική παχυσαρκία που μπορεί να οδηγήσει σε έναν διαβητικό ενήλικα. Επίσης, έρευνες έδειξαν πως η καλή σωματική και νοητική άσκηση από μικρή ηλικία, καθυστερεί ή και αποτρέπει ακόμα την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα.

5. Εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη:

Όπως γνωρίζουμε γύρω στις 10 το βράδυ, την ώρα δηλαδή που το πρόγραμμα έχει …ύπνο εδώ και μία ώρα περίπου!
Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως όταν το παιδί έχει μάθει να κοιμάται στην ώρα του, είναι και για τους γονείς ευχάριστο πολύ, επειδή από τη μία δεν έχουν να το παρακαλάνε και να υπάρχει εκνευρισμός, από την άλλη όμως καταφέρνουν και έχουν και το δικό τους χρόνο ως ζευγάρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου