Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρώτη ενημέρωση στον παιδικό σταθμό-12 ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς

Δυο μήνες έχουν περάσει περίπου από όταν το παιδί μας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό.


Μολονότι ο παιδικός σταθμός δεν είναι σχολειό με την έννοια του να μαθαίνει γράμματα παρόλα αυτά και εκεί γίνονται σημαντικά μαθησιακά και ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να συζητούν ανά τακτά διαστήματα με τις παιδαγωγούς για τη συμπεριφορά και την εικόνα που παρουσιάζει το παιδί τους εκεί. Τα όσα μας πούνε είναι αρκετά χρήσιμα καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από έναν τρίτο άνθρωπο και μάλιστα ειδικό πώς λειτουργεί το παιδί μας εκτός σπιτιού μακριά από εμάς. 


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συνιστά την εποικοδομητική συνεργασία των γονιών με τους παιδαγωγούς των βρεφικών σταθμών για την καλύτερη δυνατή ένταξη των νηπίων. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται συστηματικά από τους παιδαγωγούς και να μη διστάζουν να ρωτάνε για το παιδί τους. 
Τι μπορούν να ρωτήσουν οι γονείς τον παιδαγωγό στον παιδικό σταθμό; 
  • Ποια είναι η διάθεση του παιδιού κατά τη διάρκεια της παραμονής στο παιδικό σταθμό; 
  • Δείχνει ενδιαφέρον να συνεργαστεί με τα άλλα παιδιά; Ή απομονώνεται; 
  • Συμμετέχει σε δραστηριότητες; 
  • Ποιες δραστηριότητες του αρέσουν; 
  • Ποιες δραστηριότητες δεν του αρέσουν και τι αρνείται να κάνει; 
  • Μοιράζεται παιχνίδια με άλλα παιδιά; 
  • Μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες της παιδαγωγού; Αν ναι, αντιλαμβάνεται με σαφήνεια, τι πρέπει να κάνει κάθε φορά που αλλάζουν οι δραστηριότητες; 
  • Συμμορφώνεται με τους κανόνες της τάξης ή αντιδρά έντονα και δεν δέχεται όρια; 
  • Χρειάζεται να βοηθήσουμε το παιδί σε κάποιους τομείς; 
  • Τρώει κανονικά το φαγητό του και με ευχαρίστηση; 

Θυμηθείτε ότι κανένας παιδαγωγός δε θέλει να δυσαρεστεί ή να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους γονείς, για αυτό λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του. 

Αν έχει παρατηρήσει ορισμένες δυσκολίες τότε καλό θα είναι να ζητήσετε μια γραπτή αναφορά στην οποία θα περιγράφονται οι δυσκολίες του παιδιού όπως τις εκδηλώνει στον παιδικό σταθμό και να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Εκεί το παιδί σας μπορεί να εξεταστεί με το Αναπτυξιακό Check up Plus, το οποίο με εύκολο και ανώδυνο τρόπο εξετάζει το παιδί σε βασικούς τομείς της ανάπτυξης και ανιχνεύει τυχόν ελλείμματα ή διαταραχές. 

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου