Είναι μακριά. Πολύ μακριά. Όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από τα Ιωάννινα.
Είναι στα όρια του νομού και στα όρια της χώρας. Το τελευταίο χωριό πριν από τα σύνορα με την Αλβανία. Πίσω από το βουνό που αγκαλιάζει την Πωγωνιανή είναι άλλη χώρα.
Η περιοχή όλη ευλογημένος τόπος, αλλά όλα τα χωριά είχαν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί από τους νέους.
Τίποτα δεν φαινόταν ότι μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του χωριού. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν εκεί στην άκρη της Ελλάδας, στην Πωγωνιανή, έφτιαξε ο πατήρ Αντώνιος το παράρτημα της Κιβωτού, έναν ξενώνα για παιδιά που έχουν ανάγκη από στέγη, φαγητό, εκπαίδευση, αγάπη και οικογενειακή ζεστασιά.
Ό,τι προσφέρει εδώ και 19 χρόνια ο πατέρας Αντώνιος με την Κιβωτό στην Αθήνα. Αλλά το Πωγώνι -όπως το λεν οι ντόπιοι- δεν είναι μόνο ένας ξενώνας. Είναι ένα όραμα. Ένας μοναδικός τρόπος ζωής.
Τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Κιβωτό στο χωριό μαθαίνουν -εκτός από τα μαθήματα τους στο σχολείο που άνοιξε ξανά γιατί το γέμισαν εκείνα- την αγροτική ζωή.
Η περιοχή έχει παράδοση στην τυροκομία, τη μελισσοκομία, σε παραδοσιακά βότανα και προϊόντα. Αλλά λίγοι ασχολούνται πλέον με τη γη και τον πρωτογενή τομέα.
Οι περισσότεροι έχουν στραφεί σε άλλες δραστηριότητες και έχουν επιλέξει τη ζωή της πόλης. Με μικρές προσδοκίες και απολαβές και δύσκολη καθημερινότητα.
Αυτό θέλησε να ανατρέψει ο πατήρ Αντώνιος. Να δώσει στα παιδιά του νέους ορίζοντες και ευκαιρίες.
Να τους προσφέρει τη δυνατότητα να μετατρέψουν την περιοχή από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό σε έναν πρότυπο οικισμό που να σφύζει από ζωή και νιάτα.
Σήμερα εργάζονται πάνω από 30 νέοι άνθρωποι σε διάφορες ειδικότητες στην Κιβωτό και ψάχνουν τρόπο να ζήσουν στο χωριό.
Και συνέχεια έρχονται κι άλλοι. Γιατί τελικά όλα είναι θέμα πώς βλέπεις τη ζωή και τι υπάρχει πίσω από το αυτονόητο.
Ο πατέρας Αντώνιος και η Κιβωτός, στην Πωγωνιανή «ανασταίνουν» δεκάδες παιδιά που τα έχουν παραλάβει σε άθλια συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση και ταυτόχρονα ανασταίνουν και μία ολόκληρη περιοχή.
Δεν είναι υπερβολή η δυναμική που έχουν δώσει στο χωριό, αλλά και σε όλη την περιοχή. Οι επισκέψεις σχολείων αυξάνονται. Οι ανάγκες για φαγητό και διαμονή από τους επισκέπτες ανοίγουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Οι ντόπιοι ανακαλύπτουν ξανά τον τόπο τους.
Ο πατήρ Αντώνιος δείχνει καθημερινά σε όλους μας πόσα μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος αν πιστεύει στο καλό και έχει όραμα για τη ζωή. Όπως όταν πριν από 19 χρόνια ξεκίνησε μόνος του, μαζί τη γυναίκα του, να δημιουργεί την Κιβωτό.
Όταν βγήκε στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ με παιδιά αγριεμένα και έπαιξε μαζί τους με το ράσο και έγιναν φίλοι. Ασυνήθιστος ιερέας που βγάζει από όποιον συναντά τον καλύτερο του εαυτό.
Η Πωγωνιανή έχει γεύσεις από μία Ελλάδα που δείχνει ότι έχει μέλλον. Στην Κιβωτό της Πωγωνιανής τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν ντομάτες και πιπεριές και να φτιάχνουν τυρί και μέλι.
Αυτά τα παιδιά που ζουν στο χωριό, θα αλλάξουν τη μοίρα τους και μεγαλώνοντας κάτω από τη σκέπη της Κιβωτού θα έχουν τα εφόδια και την ευκαιρία να δείξουν και αυτά με τη σειρά τους ποια είναι και πού μπορούν να φτάσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου