Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στις αλλαγές

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στις αλλαγές



Οι αλλαγές δεν είναι καθόλου εύκολες για τα μικρά παιδιά. Το να σταματήσουν κάτι που έκαναν για καιρό και να ξεκινήσουν κάτι νέο στη θέση του, είναι ιδιαίτερα αγχωτικό γι’ αυτά, είτε πρόκειται για τη μετάβαση από την κούνια στο μεγάλο κρεβάτι, είτε για το κόψιμο της πάνας ή ακόμα και για τον ερχομό ενός νέου μωρού στην οικογένεια.

Όλες αυτές οι αλλαγές, που στην πραγματικότητα είναι θετικές και επιβεβαιώνουν σε εσάς ότι το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται κανονικά, για το ίδιο το παιδί αποτελούν πηγή άγχους και μπορεί να προκαλέσουν αρνητική ή ακόμα και επιθετική συμπεριφορά. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές, μπορείτε να κάνετε τα εξής σύμφωνα με το mother.gr:

  • Μιλήστε με το παιδί και προετοιμάστε το: Ίσως εσείς να είστε άνθρωπος της στιγμής ή να προσαρμόζεστε εύκολα, όμως το παιδί θέλει το χρόνο του. Μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του τι πρόκειται να συμβεί, προετοιμάστε το κατάλληλα, επιμένοντας κυρίως στα θετικά της όποιας αλλαγής.

  • Επιμείνετε στις ρουτίνες: Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα. Όταν κάτι σημαντικό αλλάζει στη ζωή ενός παιδιού, για παράδειγμα προσπαθεί να κόψει την πάνα, είναι βασικό η υπόλοιπη καθημερινότητά του να ακολουθεί το γνωστό πρόγραμμα.

  • Δώστε του επιλογές: Αν το παιδί νιώθει ότι όλα γίνονται για εκείνο χωρίς εκείνο, τότε είναι λογικό να αντιδρά άσχημα. Αντίθετα, αν νιώθει ότι έχει το δικαίωμα της επιλογής, έστω και σε επιλογές που εσείς έχετε εγκρίνει από πριν, τότε θα προσαρμοστεί ευκολότερα.

  • Περιορίστε τις αλλαγές: Πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδί δεν έχει τη συναισθηματική ωριμότητα να διαχειριστεί πολλές αλλαγές μαζί. Συνεπώς αν πρόκειται, για παράδειγμα, να μετακομίσετε, μην προσπαθήσετε ταυτόχρονα να του κόψετε την πάνα. Αφήστε το να συνηθίσει μια αλλαγή, πριν περάσετε στην επόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου