Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το παιδί μου θέλει να τρώει διαρκώς γλυκά.Τι να κάνω;

glyka
 Σύμφωνα με ενδείξεις τα παιδιά έχουν την τάση να ζητούν περισσότερα γλυκά. Η έλλειψη δραστηριοτήτων, οι πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι, η συχνή επαφή με τους παππούδες -που δεν χαλούν χατίρια- αλλά και η βιολογική τάση των παιδιών για γρήγορή ανάπτυξη κατά τους θερινούς μήνες, τα οδηγούν στην αναζήτηση περισσότερων γλυκών.

Αν και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον με επικεφαλή της μελέτης την Susan Coldwell, η τάση αυτή έχει βιολογική βάση καθώς σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής των οστών τους.
Παρόλα αυτά η αλόγιστη κατανάλωση γλυκών σχετίζεται με αύξηση βάρους, καρδιαγγειακά νοσήματα, αύξηση των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα καθώς και εθισμό. Εφόσον δεν υπάρχει «περιορισμός» μπορούν να καταναλώσουν περισσότερα γλυκά σε σχέση με έναν συνειδητοποιημένο ενήλικα. Γι” αυτό οι γονείς θα πρέπει να χειριστείτε σωστά το θέμα και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στα παιδιά σας αλλά και να λειτουργήσετε σαν υγιή πρότυπα..
 Ο σωστός χειρισμός:
Πρώτα απ’ όλα πρέπει οι ίδιοι να μην καταναλώνεται πολλά γλυκά και ιδιαίτερα μπροστά στα παιδιά με προφάσεις όπως «εσύ δεν κάνει γιατί χαλάνε τα δοντάκια», «δεν θα ψηλώσεις», «θα παχύνεις σαν εμένα» κλπ.
Συζητήστε το θέμα δίνοντας προσοχή στις έννοιες «περιορισμός» και «απαγόρευση». Η απαγόρευση οδηγεί στην επιθυμία για κατανάλωση περισσότερων γλυκών καθώς το παιδί με την πρώτη ευκαιρία θα υποκύψει καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο. Ορθότερος είναι ο περιορισμός. Δηλαδή δώστε στα παιδιά γλυκά αλλά με μέτρο, αφού συζητήσετε μαζί του αν θέλει να τρώει γλυκά, συχνά (πάνω από 2 /εβδομάδα) ή πιο σπάνια. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να προτιμήσετε πιο υγιεινές επιλογές όπως κέικ, γλυκά του κουταλιού γιαουρτάκια με φρούτα ή μέλι, ρυζόγαλα, κρέμες κλπ. Ενώ αν θέλει να τρώει γλυκό μία φορά την εβδομάδα επιτρέψτε του να διαλέξει ότι θέλει.
Επιπλέον συζητήστε μαζί τους για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Το καλοκαίρι οι δραστηριότητες τείνουν να περιορίζονται με μοναδική ευκαιρία τις εξορμήσεις στην θάλασσα. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει παρότρυνση γιακολύμπι, παιχνίδι και περπάτημα, αφού ένα παιδί με μεγαλύτερη δραστηριότητα μπορεί να φάει και πιο πολλά «γλυκίσματα».
Μην υποκύπτεται αν γκρινιάζουν τα παιδιά αφού μετά την κατανάλωση γλυκών ηρεμούν για λίγη ώρα αλλά παρατηρείται αυξημένη κινητικότατα κυρίως το βράδυ. Ειδικότερα η σοκολάτα προκαλεί υπερκινητικότητα και αϋπνία λόγω της θεοβρωμίνης που έχει το κακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου