Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού από Έλληνες ιατρούς - άμεση αγωγή 10 ημερών

Πριν μερικές ημέρες, ο Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος και η ομάδα του, μίλησε για την ανακάλυψη ενός βιοδείκτη ο οποίος ανιχνεύεται από μια απλή εξέταση αίματος των ασθενών από την πρώτη ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο και αποκαλύπτει ποιος θα νοσήσει βαριά από την νόσο.

Το επίτευγμα των Ελλήνων επιστημόνων δεν σταματά εκεί, αφού πλέον είναι σε θέση να προτείνουν και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τον ασθενή στην ίαση!


 
Η θεραπεία που προτείνει ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος

«Με απλά λόγια, μια απλή υποδόρια ένεση, παρόμοια με εκείνη με την οποία λαμβάνουν την ινσουλίνη οι διαβητικοί, χορηγούμενη μια φορά την ημέρα για δέκα (10) ημέρες, είναι σε θέση να αποτρέψει την επιδείνωση και τον δυνητικό θάνατο σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, καθώς «μπλοκάρει» την εμφάνιση των βαριών επιπλοκών της νόσου και επιτρέπει την ίασή τους.» δήλωσε ο κ. Γιαμαρέλλος σε σχετικό δελτίο τύπου. 
 
Η θεραπεία που θα δοκιμαστεί σε 12 νοσοκομεία και 100 ασθενείς

Η επιστημονική τεκμηρίωση των πρωτοποριακών ευρημάτων της Ε.Ο.Μ.Σ. προκύπτει με σαφήνεια από την ανάλυση των δεδομένων από τους πρώτους πενήντα επτά (57) Έλληνες ασθενείς με πνευμονία από τον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στον σχεδιασμό της κλινικής μελέτης SAVE, η οποία θα διεξαχθεί από την Ομάδα. Η μελέτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε εκατό (100) Έλληνες ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε δώδεκα (12) Παθολογικές Κλινικές της χώρας.


Ζητούν χρηματοδότηση για να είναι έτοιμο το πρωτόκολλο σε 20 μέρες

Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρωτόκολλο μπορεί να ολοκληρωθεί, αφού συγκεντρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτούμενοι πόροι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται, «επισφραγίζοντας» τα μέχρι τώρα σωτήρια ευρήματά του προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας, σε μόλις είκοσι (20) ημέρες.

Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (www.sepsis.gr) αποτελεί μια συνεργασία πενήντα πέντε (55) Παθολογικών Κλινικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2007. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, γίνεται καταγραφή των βαρέως πασχόντων ασθενών με σήψη, ενώ διεξάγονται και σχετικές κλινικές δοκιμές.
Πιο ευάλωτοι στον ιό όσοι εκδηλώνουν αναπνευστική ανεπάρκεια

Η ανάλυση από τα στοιχεία των πρώτων 57 ασθενών έδειξε ότι ένας δείκτης του αίματος, το suPAR, είναι ιδιαίτερα αυξημένος από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο σε όλους τους ασθενείς που, τελικά, θα εκδηλώσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. 
 
Προτείνεται ανοσοτροποποιητική αγωγή από την πρώτη μέρα

«Η μόνη ουσιαστική λύση αντιμετώπισης είναι η μέτρηση του δείκτη σε κάθε ασθενή που εισάγεται για νοσηλεία και εφόσον αυτός βρεθεί αυξημένος, τότε ο ασθενής θα πρέπει να λάβει από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του, μαζί με τη θεραπεία που δίνεται ως τώρα, επιπλέον ανοσοτροποποιητική αγωγή» τονίζει η ομάδα Γιαμαρέλλου. 
 
Τι σημαίνει μια επιτυχής έκβαση της υπό δοκιμή θεραπείας

Η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει το πιο ουσιαστικό βήμα στην καταπολέμηση της ασθένειας σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα συμβάλλει σε δύο κατευθύνσεις:
Στον περιορισμό ή και την εξάλειψη του ποσοστού των ασθενών που θα χρειαστούν αντιμετώπιση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και κατά συνέπεια, του κινδύνου θανάτου από τη νόσο Covid-19
Στην αποκλιμάκωση του φορτίου του έργου που έχει προκληθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, γενικότερα, στο Σύστημα Υγείας, από τη νόσο

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και σύντομα να έχουμε ένα σημαντικό όπλο, φτιαγμένο από ελληνικά χέρια, στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου