Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Τόσο χαζός είμαι και δεν καταλαβαίνω; !!!


Γιατί υπάρχει η δυνατότητα -με αυστηρά μέτρα- να ψωνίζει κάποιος στο σουπερμάρκετ-, να πάει στην τράπεζα και αλλού και να μην μπορεί με -παρόμοια αυστηρές- προδιαγραφές, να πάει στο ναό να προσκυνήσει τον Επιτάφιο ή και να κοινωνήσει;

Στην πόλη μας -μικρή παραλιακή πόλη- υπάρχουν πάνω από δώδεκα σουπερμάρκετ πάνω από δέκα μανάβικα και άλλα τόσα καταστήματα ζωοτροφών. Δεν υπολογίζω τα ζαχαροπλαστεία και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ούτε τα καφέ- ορθάδικα.


Σε όλα αυτά «συνωστίζονται» πλήθος άνθρωποι κάθε μέρα για τα αναγκαία τρόφιμα. Δηλαδή ένα σύνολο σχεδόν 40 καταστημάτων από τα οποία περνάει πλήθος κόσμου. Είναι μάλιστα γεγονός ότι ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή μια απόσταση είκοσι χιλιομέτρων υπάρχουν περίπου δεκαοκτώ ενοριακοί ναοί.

Δεν θα μπορούσε η μητρόπολη σε συνεργασία με τους ιερείς και τους επιτρόπους να οργανώσει μια προσκύνηση ή Θεία Κοινωνία τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας; Ας πλήρωναν και δυο τρία άτομα προσωπικό για να βάλουν σειρά και τάξη, και όχι να αφήσουν το λαό του Θεού χωρίς την μεγάλη χαρά της συμμετοχής στα γεγονότα του Θείου Δράματος· έστω δηλαδή με μια «ελάχιστη» συμμετοχή. Μάλλον θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι:

  • δεν έχουμε κατάλληλους επιτρόπους
  • δεν έχουμε κατάλληλους ιερείς
  • δεν έχουμε κατάλληλους αρχιερείς
  • δεν έχουμε κατάλληλο αρχιεπίσκοπο.

Βεβαίως να σεβαστούμε και όσους δεν θα θελήσουν να πάνε διότι θα θεωρούν σαν επικίνδυνο, για τον εαυτό τους, τη συμμετοχή τους στα εκκλησιαστικά δρώμενα των ημερών αυτών.

Φυσικά ο χαφιεδισμός και οι καταγγελίες για μη τήρηση μέτρων στις εκκλησίες θα έπρεπε να πεταχτούν στα σκουπίδια. Τέτοιες καταγγελίες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είδα να γίνονται για τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα.

Φυσικά δεν γίνεται λόγος για μικρά χωριά, όπου στην ουσία και όλοι να πάνε στην εκκλησία ο ναός δεν θα γεμίσει αφού απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις.

Χρειάζεται προσοχή διότι πάνε να μας μετατρέψουν σε μια κοινωνία χαφιέδων και ρουφιάνων και να δημιουργήσουν ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Όμως δεν φεύγει από το μυαλό μου ότι αφήσανε τα σουπερμάρκετ και τα λοιπά καταστήματα, διότι δεν ήθελαν να πάνε κόντρα στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο, το οποίο θέλει εισπράξεις αυτή την περίοδο. Και αν πει κάποιος ότι εκεί είναι είδη πρώτης ανάγκης, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, διότι με την βούλα-σφραγίδα του κράτους και την υπογραφή της εκκλησίας διαγράφτηκαν οι πνευματικές ανάγκες του λαού, και είναι σαν να του λέμε «φάε και βγάλε το σκασμό», διότι αυτές τις μέρες έχεις ανάγκη μόνο από φαΐ και χαρτί τουαλέτας. Όσο για τα λόγια περί «κατ’ οίκον εκκλησίας και προσευχής», αυτά είναι παπαδίστικες κουβέντες για να βολευτούμε και ας γράψουμε το λαό του Θεού στα παλιά μας τα παπούτσια -άλλο ταιριάζει καλύτερα να γράψω αλλά δεν το λέω.

Εξάλλου μέχρι τώρα ποιος από την εξουσία, και ποια εξουσία πολιτικοθρησκευτική νοιάστηκε πραγματικά για τις ανάγκες του λαού; 
Αλίμονο στον απλό και απονήρευτο λαό που πάει από κοντά και τους γλύφει ή τους χειροκροτάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου