Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Μονή Λατόμου στη Θεσσαλονίκη και το σπάνιο ψηφιδωτό με τον έφηβο Ιησού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)




Στη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να αναζητήσει και να ανακαλύψει ψηφίδες της ιστορίας που συνθέτουν τη μοναδική ιστορία της ιστορικής πόλης που χιλιάδες χρόνια αποτελεί κοιτίδα του ελληνισμού και του πολιτισμού.

Στη σημερινή Ανω Πόλη και στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, η Μονή Λατόμου (ή Οσίου Δαυίδ όπως τη γνωρίζουν κάποιοι) που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. 

Η προσωνυμία «Λατόμου» οφείλεται ίσως στην ύπαρξη λατομείων πέτρας στην περιοχή, ενώ μέσα στον προηγούμενο αιώνα ο σημερινός Ναός αφιερώθηκε στον Οσιο Δαυίδ που ασκήτεψε στο σημείο. 

Η Μονή έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη φήμη εξαιτίας ενός μοναδικού στα παγκόσμια χρονικά ψηφιδωτού, του έφηβου Ιησού Χριστού, ως όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ και γύρω του υπάρχουν οι τέσσερις Ευαγγελιστές. 

Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας φαίνεται πως το κάλυψαν αλλά περί το 820 και μετά από ένα σεισμό με θαυμαστό τρόπο το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε και μέχρι σήμερα είναι ορατό στους επισκέπτες. Επίσης, από τη Μονή, η θέα της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετική και είναι ένα σημείο που κάθε επισκέπτης θέλει να βρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου