Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Εμφραγμα: 6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε



Ξέρουμε πολύ καλά ότι το πιο συνηθισμένο σημάδι ενός εμφράγματος είναι ο ξαφνικός και έντονος πόνος στο στήθος. Είναι όμως το μόνο; Και είναι σίγουρο ότι εμφανίζεται κάθε φορά; Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ακόμα σημάδια ενός εμφράγματος, επειδή όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσο πιο γρήγορα θα δράσουμε. 

Πίεση 

Πολλές φορές, αντί για πόνο, είναι πιθανό να νιώσετε πολύ έντονη πίεση στην περιοχή του στήθους, μαζί με προβλήματα στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος προς την καρδιά έχει μπλοκαριστεί. Αν αυτό το σύμπτωμα διαρκέσει για περισσότερα από πέντε λεπτά, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο. 

Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος 

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στα χέρια, στην πλάτη, στον λαιμό ή στο σαγόνι. Αν ο πόνος σχετίζεται με την κίνηση – δηλαδή ξεκινάει με το που κάνετε κάποια κίνηση και υποχωρεί σε κάποια άλλη στάση – τότε δεν πρόκειται για έμφραγμα. 

Κρύος ιδρώτας και ναυτία 

Αν νιώθετε ότι ξαφνικά σας έπιασε κρύος ιδρώτας και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, μπορεί να είναι έμφραγμα. Άλλα σημάδια είναι η υπερβολική ναυτία, αλλά και τα συμπτώματα γρίπης, όπως το χλώμιασμα. 

Συμπτώματα στις γυναίκες 

Οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα σε περίπτωση εμφράγματος σε σχέση με τους άντρες. Συγκεκριμένα, είναι πιο σπάνιο να νιώσουν έντονο πόνο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί πάρα πολύ έντονη κόπωση, πόνος στα άκρα, εμετός, ακόμα και πονόδοντος. 

Σε περιπτώσεις που υπάρχει προηγούμενο… 

…πρέπει να θυμηθείτε αν έχετε ξανασυναντήσει αυτό το σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφράγματος σε ασθενή που έχει υποστεί ξανά κάποιο, τα συμπτώματα δεν διαφέρουν σημαντικά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. 

Κανένα σύμπτωμα 

Τα μισά σχεδόν εμφράγματα που καταγράφονται δεν έχουν φανερά συμπτώματα ή έχουν συμπτώματα τόσο διακριτικά, που είναι αδύνατο να τα συνειδητοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή, και τα ανακαλύπτουμε μόνο μετά, με ηλεκτροκαρδιογράφημα. 

Πρέπει να δράσετε γρήγορα αν πιστεύετε ότι παθαίνετε έμφραγμα. Ζητήστε αμέσως βοήθεια, και μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Όσο πιο γρήγορα μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες οι γιατροί να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου