Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές για όσες έγκυες περιμένουν αγόρι;


Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει ιδέες και λύσεις για τα σημαντικότερα θέματα στη σχέση σας με το παιδί σας, τη μητρότητα και το σπίτι.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα αγόρια φαίνεται ότι αρχίζουν να δημιουργούν μικροπροβλήματα ενώ βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα.


Αφού μελέτησαν περίπου 600.000 γεννήσεις στην Αυστραλία το διάστημα 1981-2011, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε γυναίκες που κυοφορούν αγόρια. Δεν είχαν μόνο περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν νωρίς σε σύγκριση με τα κορίτσια, αλλά τα αγόρια είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας της κύησης, 24% μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη γέννηση μεταξύ της 30ης και 33ης εβδομάδας και 17% περισσότερες πιθανότητες για τοκετό στις 34-36 εβδομάδες.

Επίσης, ο διαβήτης της κύησης ήταν 4% πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες που κυοφορούσαν αγόρια, ενώ η προεκλαμψία ήταν πιο συχνή σε ποσοστό 7,5%.

«Το φύλο του μωρού έχει άμεση σχέση με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Petra Verburg M.D. από το Robinson Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Πρόσθεσε ότι ενώ δεν είναι απόλυτα σαφής η αιτία, «είναι πιθανό να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες».

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την Claire Roberts, επίσης ερευνήτρια στο Robinson Research Institute, είναι ότι ο πλακούντας που τρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι διαφορετικός στα αγόρια και τα κορίτσια. «Ο πλακούντας είναι κρίσιμος για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι διαφορές του φύλου στη λειτουργία του πλακούντα μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές που βλέπουμε στα αποτελέσματα για τα νεογέννητα αγόρια και κορίτσια και τις μητέρες τους. Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε τη συνέπεια των διαφορών αυτών και πώς μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προς τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης».

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μάς δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανάλογα με το φύλο του μωρού, για την αποφυγή ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων τόσο για το παιδί όσο και τη μητέρα», εξηγεί η Δρ. Verburg. «Είμαστε σε διερεύνηση άλλων παραγόντων που μπορούν να προβλέψουν τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το φύλο του εμβρύου».


Ωστόσο, οι συμβουλές για τις γυναίκες που κυοφορούν αγόρια παραμένουν ίδιες όπως και για όλες τις έγκυες: να τρώνε σωστά, να μην καπνίζουν και να αθλούνται. «Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη, υπάρχει ακόμη πιθανότητα για μια γυναίκα να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου