Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είναι οι "δρωτσίλες"; Τι προκαλούν στο παιδί,πώς καταπολεμούνται

Τι είναι οι "δρωτσίλες"; Τι προκαλούν στο παιδί,πώς καταπολεμούνται


 Οι δρωτσίλες είναι μικρά σπιθουράκια που εμφανίζονται στο δέρμα του μωρού όταν αυτό ζεσταθεί πολύ. Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορεί να εμφανίσουν δρωτσίλες, αν και είναι πιο συχνές στα μωρά.
Οι δρωτσίλες συνήθως εμφανίζονται στις πτυχές του δέρματος και στα σημεία όπου τα ρούχα του είναι πιο σφιχτά, όπως το στήθος του, το στομάχι, το λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τους γλουτούς. Αν φοράει καπέλα, είναι πιθανό ο ερεθισμός να επεκταθεί στο κεφάλι και στο μέτωπό του.
Τι προκαλεί τις δρωτσίλες;

Το μωρό σας ιδρώνει για να δροσιστεί. Αν ιδρώσει τόσο ώστε να φράξουν οι πόροι, ο ιδρώτας δεν μπορεί να απελευθερωθεί και εμφανίζονται δρωτσίλες (τα μωρά και τα μικρά παιδιά εμφανίζουν πιο συχνά δρωτσίλες γιατί έχουν πιο μικρούς πόρους από τους ενήλικες).
Ο ζεστός, υγρός καιρός ευνοεί τις δρωτσίλες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και το χειμώνα αν το μωρό σας φοράει πάρα πολλά ρούχα ή έχει πυρετό. Μερικές φορές ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει δρωτσίλες μετά από εντριβή κάποιας αλοιφής για κρύωμα στο στήθος του.
Είναι σοβαρό;
Όχι, αλλά είναι ένδειξη ότι το μωρό σας ζεσταίνεται πολύ. Και η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως εξάντληση λόγω ζέστης και ηλίαση. Επίσης, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Είναι επώδυνες για το μωρό μου;
Όχι, συνήθως δεν πονάνε, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Επίσης, κάποια από τα σπιθουράκια ίσως να είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα.
Τι μπορώ να κάνω;
Ξεκινήστε δροσίζοντας το μωρό σας. Χαλαρώστε ή βγάλτε του τα ρούχα και μετακινήστε το σε ένα δροσερό δωμάτιο ή σε σκιερό μέρος.
Μπορείτε να το τοποθετήσετε και σε μια βαμβακερή πετσέτα που θα απορροφήσει τον ιδρώτα του. Στις περιοχές που υπάρχουν σπιθουράκια μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με βρεγμένη πετσέτα. Ένα μπάνιο με χλιαρό νερό και μαγειρική σόδα (μισή κουταλιά του γλυκού ανά λίτρο) μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Αντί να σκουπίσετε το μωρό σας με πετσέτα, αφήστε το να στεγνώσει μόνο του. Και μη χρησιμοποιείτε αλοιφές ή κρέμες στο εξάνθημα, αφού η υγρασία μπορεί να το επιδεινώσει.
Αν κάνει ζέστη το βράδυ, χρησιμοποιήστε κλιματιστικό ή ανεμιστήρα στο δωμάτιο του μωρού σας. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα κοντά στο μωρό σας, αλλά προσέξτε ώστε ο αέρας να μην κατευθύνεται πάνω του. Ή τοποθετήστε τον αρκετά μακριά ώστε να το φτάνει μόνο ένα ελαφρύ αεράκι. Θέλετε το μωρό σας να είναι άνετο και να μην κρυώνει.
Να κόβετε τακτικά τα νύχια του μωρού σας για να μην μπορεί να ξυστεί. Αν θέλετε, μπορείτε να του φορέσετε καλτσάκια στα χέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην ξύνεται ενώ κοιμάται.
Πώς μπορώ να εμποδίσω την εμφάνισή τους;
Το μωρό σας πρέπει να είναι δροσερό και ντυμένο με άνετα, ελαφρά ρούχα, κυρίως όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός. Το φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι είναι απορροφητικά και βοηθάνε το δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά ρούχα και τις πάνες με πλαστική επένδυση.
Μπορείτε να βάλετε καλαμποκάλευρο στις πτυχές του δέρματος του μωρού σας για να εμποδίσετε τα σπιθουράκια, αλλά αποφύγετε το ταλκ που δεν κάνει να εισπνέεται από παιδιά.
Όταν κρατάτε το αγκαλιά το παιδί σας, προσπαθήστε να μην φοράτε υφάσματα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του, όπως τα μάλλινα.
Αν η μέρα είναι πολύ ζεστή, κρατήστε το μωρό σας στο σπίτι ή αναζητήστε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για να καθίσετε και να παίξετε εκτός σπιτιού. Θηλάστε το ή δώστε του γάλα σε σκόνη τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ενυδατωμένο.
Να ελέγχετε το παιδί σας τακτικά για να δείτε αν είναι ζεστό. Αν δεν είστε σίγουροι, αγγίξτε το δέρμα του. Αν είναι υγρό και ζεστό, σημαίνει ότι ζεσταίνεται υπερβολικά.
Πρέπει να το πάω στο γιατρό;
Είναι μια καλή ιδέα να δει το παιδί σας γιατρός για να βεβαιωθείτε ότι ερεθισμός είναι πράγματι δρωτσίλες. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας αν το εξάνθημα δεν υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, αν φαίνεται να χειροτερεύει ή αν το παιδί ανεβάσει πυρετό.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου