Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Να μάθεις να λες όχι!

Τελικά οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, γιατί δε λένε ποτέ αυτό που θέλουν. Πράγματι, πόσες φορές χρειάστηκε να αποδεχτείς κάτι απλά και μόνο για να μη σε πουν «κακό»; Πόσα «ναι» έχεις πει, καταπιέζοντας τον εαυτό σου, προκειμένου να ικανοποιηθεί κάποιος άλλος; Πόσα απεγνωσμένα «όχι», έχεις εγκλωβίσει μέσα σου σε ερωτήσεις όπως «Θέλεις να πάμε εκεί;», «Θέλεις να κάνουμε αυτό;», «Είσαι καλά;».

Φοβούμενος μη χάσεις την αγάπη και την αποδοχή, σημαντικών για σένα προσώπων, λες «ναι» σε καταστάσεις και ανθρώπους που μέσα σου απεχθάνεσαι ή έστω αντιπαθείς. Αποδέχεσαι προτάσεις για εξόδους σε μέρη που δε σου αρέσουν, για να μη σε αποκαλέσουν αντικοινωνικό.
Η λέξη όχι δεν υπάρχει μέσα στο λεξιλόγιό σου με αποτέλεσμα να αναλαμβάνεις ευθύνες, ακόμη και αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτές. Μήπως έφτασε η ώρα να μάθεις να αρνείσαι;
Μαθαίνοντας να λες «όχι», θα μπορέσεις να μείνεις επικεντρωμένος στους στόχους σου, χωρίς να χάνεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια και, το πιο σημαντικό, θα αρχίσεις να ακούς τι θέλεις εσύ πραγματικά. Αν νιώθεις ότι ήρθε ο καιρός να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου και με αυτή την μικρή αλλά παντοδύναμη λέξη, χρειάζεται να κάνεις 5 απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές κινήσεις:

1. Βρες μια φράση-κλειδί για να απαντάς όταν σου ζητούν κάτι, η οποία θα σου δίνει έξτρα χρόνο ώστε να σκεφτείς αν πραγματικά θέλεις και μπορείς να το κάνεις. Για παράδειγμα, «επειδή πρέπει να τελειώσω κάτι άμεσα, να σου απαντήσω σε λίγο;».

2. Μέχρι να αποφασίσεις τι θα απαντήσεις, σκέψου πώς θα νιώσεις. Εικονοποίησε το «μετά». Θα νιώσεις καλά ή θα φορτωθείς με πράγματα που δεν μπορείς να αντέξεις; Μήπως τελικά τα βάλεις με τον εαυτό σου που δεν έδωσες προτεραιότητα σε εκείνο το οποίο εσύ ήθελες πραγματικά...;

3. Αντιπρότεινε μια εναλλακτική. «Δεν μπορώ να το αναλάβω αυτό, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να σε βοηθήσει ο τάδε συνάδελφος» ή «τώρα δεν έχω χρόνο, αλλά θα μπορώ την άλλη εβδομάδα».

4. Σκέψου μήπως το «όχι» σου βοηθήσει περισσότερο τον άλλο. Θέλεις να βοηθήσεις την αδερφή σου να ετοιμαστεί για τη συνέντευξη για δουλειά, αλλά, αναρωτήσου, μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβει η ίδια τις ευθύνες της; Γράφοντας σε ένα χαρτί τα οφέλη που θα έχει ο άλλος αν εσύ δεν τρέξεις να τον βοηθήσεις, θα δεις ότι σίγουρα υπάρχουν οφέλη και για τις δύο πλευρές.

5. Να είσαι σαφής στις απαντήσεις σου. Αν αφήσεις περιθώρια τύπου «δεν ξέρω, ίσως αν... θα μπορούσα να...», ο άλλος πιθανότατα θα προσπαθήσει να βρει μια λύση ώστε να ικανοποιήσει το αίτημά του. Αντίθετα, αν δηλώσεις τη θέση σου με σαφήνεια, τα περιθώρια να επιμείνει στενεύουν. Τα περιθώρια όμως να είσαι εσύ καλά αυξάνονται κατακόρυφα!

Κάνε λοιπόν την αρχή και βάλε το «όχι» στη ζωή σου. Άφησέ το να φανερώσει και να δηλώσει τα αληθινά σου κομμάτια. Γίνε ειλικρινής, πρώτα απέναντι στον εαυτό σου. Πες «όχι» σε ό,τι σε στενοχωρεί, σε καταπιέζει και σου στερεί την πραγματική απόλαυση. Να θυμάσαι ότι με κάθε «όχι» κάποιος, μπορεί να σ’ αγαπήσει λίγο παραπάνω. Κι αν αυτός ο κάποιος είσαι εσύ ο ίδιος, ακόμα καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου