Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Κι αν δεν έχουμε μποστάνι, ο σάκος κάνει τη δουλειά

andy_1-thumb-largeΠώς μπορούμε να έχουμε μια πολύ γρήγορη και εύκολη σοδειά από μαρούλια ή άλλα σαλατικά ακόμα και στην ταράτσα μας; Τα μαρούλια αυτή την περίοδο έχουν ταχύτερη ανάπτυξη, λόγο των ιδανικών συνθηκών, καθώς προτιμούν μια μέση θερμοκρασία χωρίς έντονο κρύο ή ζέστη. Με τη χρήση ενός μεγάλου σάκου, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα εύκολο μποστανάκι.

Εάν ο σάκος είναι πολύ ψηλός μπορούμε να του διπλώσουμε τις εξωτερικές πλευρές σαν τοιχία, ώστε να είναι πιο ανθεκτικός αλλά και γιατί το ύψος που έχουμε ανάγκη δεν ξεπερνά τα 40 εκ.
 Μπορούμε ακόμα να τοποθετήσουμε στη βάση της τσάντας νάιλον για καλύτερη μόνωση ώστε να διατηρείται καλά η υγρασία του χώματος. Φυσικά θα πρέπει να τρυπήσουμε το νάιλον με ανοίγματα 2 εκ. για να στραγγίζεται το νερό. Πάνω από το νάιλον θα τοποθετήσουμε χλωρά φύλλα που θα λειτουργήσουν ως επιπλέον μονωτικό υλικό αλλά και θα μας προσφέρουν υγρασία και λίπανση. Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε τα φύλλα να προέρχονται από φυτά χωρίς σπόρους, αλλιώς θα χρειαστεί να τα αφαιρέσουμε όταν φυτρώσουν. (Βέβαια, λόγω του μικρού χώρου, η αφαίρεσή τους δε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη). Πάνω από τα χλωρά φύλλα θα τοποθετήσουμε χώμα από παλιότερες γλάστρες και θα το απλώσουμε ομοιόμορφα.
andy_2-thumb-large
Στη συνέχεια θα προσθέσουμε φρέσκο κομπόστ, τύρφη και περλίτη σε ίσες αναλογίες ή στην αναλογία που απαιτεί το κλίμα μας. Θα τα ανακατέψουμε μεταξύ τους, χωρίς όμως να έρθουν σε επαφή με το παλιότερο χώμα ή με τα φύλλα που προσθέσαμε αρχικά. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να τα ανακατέψουμε πριν τα προσθέσουμε στο μποστανάκι. Στο τέλος θα προσθέσουμε ομοιόμορφα μια ελαφριά στρώση από χώμα ειδικά για σπόρια, ώστε οι σπόροι μας να βλαστήσουν πιο εύκολα.andy_3-thumb-large
Θα τους ποτίσουμε καλά την πρώτη φορά μέχρι να παρατηρήσουμε ότι τρέχει νερό από τη βάση του σάκου. Επίσης θα πρέπει να παρατηρήσουμε εάν και πού το χώμα θα «κάτσει» περισσότερο, ενδεχομένως λόγω των φύλλων, και στη συνέχεια να το απλώσουμε ξανά ώστε να είναι ομοιόμορφο.andy_4-thumb-large
Είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε: Μπορούμε να αγοράσουμε σπορόφυτα ή να τα ξεκινήσουμε από σπόρια κατευθείαν στο μποστανάκι ή και σε δίσκο σπορείου και μόλις φυτρώσουν να τα τοποθετήσουμε στο μποστάνι μας.
andy_7-thumb-large
Θα δώσουμε προσοχή ώστε να υπολογίσουμε σωστά τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των φυτών ή σπόρων για να επωφεληθούμε με τη μέγιστη δυνατή σοδειά από κάθε φυτό. Για τα σαλατικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, τα σέσκουλα κ.ά., μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους σε απόσταση 10 εκ. και ανάμεσά τους να φυτέψουμε κρεμμύδια, σκόρδα και ραπανάκια. Διαφορετικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τα σαλατικά μας, για παράδειγμα τα μαρούλια, σε αποστάσεις των 5 εκ. Μόλις φυτρώσουν και αρχίσει να μικραίνει η απόσταση μεταξύ τους, θα κόψουμε από τη ρίζα κάθε δεύτερο μαρούλι για κατανάλωση με σκοπό να αραιώσουν. Στο εξής, επειδή η ανάπτυξή τους θα είναι ταχύτερη, θα τρώμε μόνο μερικά φύλλα σταδιακά από κάθε μαρούλι ώστε να παράγει συνεχώς φρέσκα. Αν, βέβαια, το φυτό είναι πολύ μικρό, δεν κόβουμε κανένα φύλλο.
andy_6-thumb-large
Από τα μεγαλύτερα φυτά θα κόψουμε τα πιο χαμηλά φύλλα τους για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ακόμα παραπάνω. Όταν τα φυτά μας φτάσουν στο σημείο να ανθίσουν, θα κόψουμε από την ρίζα τα πιο μικρά και αδύναμα για να τα καταναλώσουμε. Αυτά που είναι πιο γερά και δυνατά θα πάψουμε πλέον να τους κόβουμε τα φύλλα. Μόλις όμως ανθίσουν, μπορούμε να τρώμε καθημερινά ορισμένα λουλούδια στη σαλάτα μας. Mε αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε το φυτό να αναπτύξει περισσότερα λουλούδια, ώστε να έχουμε και μεγαλύτερη παραγωγή σπόρων αλλά και για να απολαύσουμε τις μοναδικές γεύσεις και τις θρεπτικές ουσίες των ανθών στο φαγητό μας.
andy_5-thumb-large
Έτσι θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον χώρο μας αλλά θα έχουμε και μια διατροφή με ποικιλία σε ιχνοστοιχεία από διαφορετικές φάσεις του φυτού. Τέλος, ιδεώδες θα ήταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προγραμματίζουμε συνεχόμενη σπορά ώστε να υπάρχουν συνεχώς φυτά, σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης, έτοιμα για κατανάλωση.

του Άντυ Παξινού
Πηγή:  bostanistas.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου