Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τα άτακτα παιδιά θέλουν υπομονή

atakta_paidia_1

 Υπάρχει μία γενική στρατηγική. Αντί κάθε φορά, που το παιδί σας κάνει κάτι στραβό, να εστιάζετε στη συγκεκριμένη πράξη, καλό θα ήταν να αποφασίσετε από πριν γενικά ποια συμπεριφορά θα θέλατε να έχει.

Για παράδειγμα, να τρώει όλα τα φαγητά, να ετοιμάζεται γρήγορα για το σχολείο, να μην στριγγλίζει… Αυτές οι πράξεις, που σας αρέσουν, θέλουν επιβράβευση! Κάθε φορά. Aλλά κάθε φορά. Ένα «μπράβο», ένα χειροκρότημα, ένα φιλί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένα παιδί τα κάνει «θάλασσα», οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν ήπιες συνέπειες, όπως ένα μικρό διάλειμμα από το παιχνίδι ή μία επίπληξη, χωρίς όμως φωνές και σίγουρα χωρίς να χειροδικήσουν.Τα παιδιά χρειάζονται όρια και είναι αποδεδειγμένο πως, όταν αυτά επιβάλλονται με ηρεμία και σταθερότητα, τότε εκείνα συμμορφώνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η επιβράβευση μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά είπαμε: χρειάζεται επιμονή και υπομονή.Οι γονείς συχνά «τορπιλίζουν» την προσπάθειά τους με το να δίνουν ασαφείς οδηγίες, να μην επιβραβεύουν τις καλές πράξεις και με το να μην δίνουν στα παιδιά τον απαραίτητο χρόνο, για να συμμορφωθούν.Επιπλέον πρόβλημα είναι και η υπερβολική τιμωρία. Μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί να αντιδράσει και να γίνει επιθετικό.
Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι όλες οι τεχνικές αποτελεσματικές για όλα τα παιδιά και πως οι γονείς είναι αναγκασμένοι να πειραματιστούν, προκειμένου να ανακαλύψουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για το δικό τους. Πάντοτε λαμβάνοντας υπ’ όψη την ηλικία του παιδιού.

Πηγη: http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=3613

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου