Νιώσαµε δέος ανοίγοντας µετά από αιώνες τον Πανάγιο Τάφο. Επί της νεκρικής κλίνης είδαµε τις αύλακες για τα σωµατικά υγρά του Ιησού και µία θέση για την κεφαλή προς ∆υσµάς...».
Τις συγκλονιστικές στιγµές της αποκάλυψης των µυστικών του Πανάγιου Τάφου περιγράφει στη Realnews η επιστηµονική υπεύθυνη της αποκατάστασης του χριστιανικού µνηµείου Τόνια Μοροπούλου.
«Οταν ανοίξαµε τον Τάφο, ζήσαµε το θαύµα. Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός! Στέλνει το µήνυµα της Ανάστασης και της ελπίδας. Η κλίνη του βράχου είναι εµποτισµένη µε αρωµατικά έλαια, γεγονός που αποδείχθηκε και επιστηµονικά, όταν ολοκληρώθηκε η χηµική µελέτη που κάναµε», αναφέρει η επικεφαλής της πολυπληθούς οµάδας των Ελλήνων επιστηµόνων από πέντε σχολές και επτά εργαστήρια του ΕΜΠ που ανέλαβαν την ευθύνη της αποκατάστασης του µνηµείου.
«Αποτυπώµατα» στο Ιερό Κουβούκλιο
Το όλο εγχείρηµα αποτέλεσε το επιστέγασµα της πρωτοβουλίας του Πατριάρχη Ιεροσολύµων κ. Θεόφιλου για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου και του ιερού βράχου του Τάφου µε τη σύµφωνη γνώµη των τριών χριστιανικών κοινοτήτων του Πανάγιου Τάφου.
Η αγωνία επιστηµόνων και ιεραρχών κορυφώθηκε τις στιγµές εκείνες που οι ειδικοί επιχειρούσαν το άνοιγµα του Τάφου.
«Ηταν η πιο δύσκολη στιγµή γιατί ο κίνδυνος αστοχίας ήταν τεράστιος, αν και είχαµε προετοιµαστεί κατάλληλα», παραδέχεται η Τ. Μοροπούλου. Το αποτέλεσµα ήταν εντυπωσιακό. Κάτω από τη λευκή µαρµάρινη πλάκα βρέθηκε µία γκρίζα µαρµάρινη πλάκα µε έναν σταυρό εγγεγραµµένο από την εποχή των Σταυροφοριών. Κάτω από την πλάκα αυτή βρέθηκε ένα στρώµα αδρανών υλικών (σκόνη, µικρά χαλίκια) που µετακινήθηκαν µετά από έγκριση των εκπροσώπων των τριών εκκλησιών, για να αποκαλυφθεί «η κλίνη επί της οποίας αποτέθηκε το σώµα του Χριστού µετά την αποκαθήλωση».
Ο Τάφος του Ιησού έµεινε ανοιχτός για 60 ώρες, πριν κλείσει και πάλι, ενώ ο βράχος που τον φιλοξενεί µελετήθηκε από τους Ελληνες επιστήµονες και προστατεύθηκε µε κατάλληλες παρεµβάσεις.
Οι υπόγειοι χώροι ερευνήθηκαν από ροµπότ που εισήλθαν σε αγωγούς και τούνελ, όπου και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κενά και υπερβολική υγρασία η οποία αποτελεί µελλοντική απειλή για το σύνολο του µνηµείου και του Ιερού Κουβουκλίου. Η πολύµηνη, όµως, αποκατάσταση του µνηµείου είχε και ένα ακόµη καθοριστικό σηµείο για την ιστορία του. Η ελληνική οµάδα άνοιξε ένα µικρό παράθυρο ώστε για πρώτη φορά ο Τάφος να είναι ορατός στους προσκυνητές για πάντα στους αιώνες.
Συνολικά, µέχρι τώρα το Κουβούκλιο αποσυναρµολογήθηκε, τα αρχαία µάρµαρα και οι πέτρες συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν ξανά, υπήρξε καθαρισµός των διαβρωµένων κονιαµάτων, έγιναν «ενέσεις» µε πρωτοποριακά µείγµατα και όλα αυτά χωρίς να χαθούν ή να αλλοιωθούν επιγραφές, χρονολογίες, τοιχογραφίες των σταυροφόρων και άλλα «αποτυπώµατα» της Ιστορίας.
«Ο βράχος είχε θρυµµατιστεί και είχαµε υποχρέωση να τον προστατεύσουµε. Αυτός ήταν το πανάρχαιο υλικό που φιλοξενούσε τον Τάφο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τ. Μοροπούλου. Οπως προβλέπει ο σχεδιασµός, τον Φεβρουάριο θα αποµακρυνθεί ο σιδερένιος κλωβός που είχαν τοποθετήσει πριν από 70 χρόνια οι Βρετανοί, µε στόχο να συγκρατεί τις παραµορφώσεις τις οποίες υφίστατο το µνηµείο.
Σύµφωνα µε τους Ελληνες επιστήµονες, µέχρι στιγµής στο Ιερό Κουβούκλιο τοποθετήθηκαν πλέγµατα τιτανίου στα φατνώµατα, ενισχύθηκαν τα αδύνατα δοµικά σηµεία του Κουβουκλίου, ενώ υπήρξε ανάταση σε όλες τις κολόνες.
Αυτή την περίοδο ξεκινά η επανατοποθέτηση των δοµόλιθων και των φατνωµάτων, τα οποία τους τελευταίους µήνες καθαρίστηκαν, συγκολλήθηκαν και συντηρήθηκαν. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στον τρούλο, µε τις οµάδες συντήρησης να δουλεύουν στην ολοκλήρωση του καθαρισµού και την προστασία των αρχιτεκτονικών επιφανειών και του γλυπτού διακόσµου, έτσι ώστε στις 22 Μαρτίου να παραδοθεί στο Πατριαρχείο το αποκατεστηµένο και αναστηλωµένο Κουβούκλιο για να γίνει εκεί η αφή του Αγίου Φωτός.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου