Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

22 Συμβουλες για γονείς

1. Να μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν και να σέβονται το Θεό. Να ελπίζουν σ’  Αυτόν και να τον νιώθουν φίλο τους. Θα τα βοηθήσει εξαιρετικά να το βλέπουν αυτό και στη δική σας ζωή.
2. Να προμηθεύετε στα παιδιά σας καλά βιβλία και καλή μουσική. Να καλλιεργείτε μέσα τους την αγάπη για το διάβασμα καλών βιβλίων πέρα από τα μαθήματά τους. Όπως και την αγάπη για την καλή μουσική. Αυτό προϋποθέτει ότι και εσείς σαν γονείς κάνετε το ίδιο.
3. Να βοηθάτε τα παιδιά σας να μάθουν να διακρίνουν τις συνέπειες της αμαρτίας. Σ’ αυτό θα σας βοηθήσει η συζήτηση για το τι συνέπειες έχει η αμαρτία σε σχέση με το Θεό, με τον εαυτό μας και με τους συνανθρώπους μας.
4. Να κάνετε το σπίτι σας έναν ευχάριστο τόπο διαμονής. Στα ευχάριστα του σπιτιού περιλαμβάνονται πρωτίστως οι καλές σχέσεις των μελών της οικογένειας. Επίσης η διακόσμηση, η καθαριότητα, η τάξη, το πρόγραμμα, το φαγητό κλπ, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και την αρετή της διάκρισης.
5. Να μάθετε στα παιδιά σας να μελετούν το Λόγο του Θεού από την πολύ μικρή τους ηλικία. Η μελέτη αυτή χρειάζεται επιλεγμένα χωρία από την Αγία Γραφή και μεταφορά όσων διαβάζουμε στην καθημερινή πράξη και ζωή των μελών της οικογένειας.
6. Καθιερώστε ώρα οικογενειακής προσευχής κάθε μέρα. Οδηγήστε τα να καταφεύγουν στο Θεό δια της προσευχής σε δύσκολες ώρες.
7. Μάθετέ τα να ευχαριστούν το Θεό για όλες τις ευεργεσίες Του. αλλά και τους συνανθρώπους για κάθε βοήθεια ή προσφορά που θα τους γίνει.
8. Μάθετε στα παιδιά σας να απολαμβάνουν τη δουλειά. Σ’ αυτό θα βοηθήσει πολύ το να αναθέτετε, με την ανάλογη επίβλεψη, δημιουργικές εργασίες στα παιδιά ώστε να βλέπουν τα αποτελέσματα του κόπου τους και να νιώθουν την χαρά της δημιουργίας.
9. Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν κάτι που θα δημιουργήσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Είναι πολύ βοηθητικό να ασχοληθούν τουλάχιστον στην αρχή με πράγματα στα οποία τα καταφέρνουν, ώστε να μην τους δημιουργηθεί αίσθημα καθολικής αποτυχίας. Να τους προμηθεύετε για το σκοπό αυτό με μαθήματα, με μουσικά όργανα, με παιγνίδια, με σύνεργα τέχνης κλπ.
10. Βοηθήστε τα παιδιά σας να συνεργαστούν με άλλα παιδιά που έχουν παρόμοιες δημιουργικές ασχολίες.
11. Χρησιμοποιήστε τον έπαινο. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τον καλό λόγο, την αναγνώριση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν στοιχίζει τίποτε και προσφέρει πολλά. Πάντα βέβαια με διάκριση.
12. Να διαθέτετε χρόνο να τα ακούτε. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράζουν τα αισθήματα τους και να υποβάλλετε ερωτήσεις.
13. Να χρησιμοποιείτε τις οικογενειακές γιορτές (ονομαστικές εορτές μελών, επετείους γάμων, γάμους, βαπτίσεις κ.ά.) και παραδόσεις σαν ευκαιρίες για να κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται χαρά και να νιώθουν υπερήφανα για την οικογένεια τους.
14. Να τα διδάξετε την ανεξαρτησία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Να τα βοηθάτε να παίρνουν αποφάσεις, αφού λάβουν υπόψη τους διάφορους παράγοντες ή παραμέτρους της κάθε επιλογής.
15. Να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας φιλικά. Να τα κάνετε να νιώθουν ευχαρίστηση να βρίσκονται μαζί σας. Προσέχετε τα κατεβασμένα μούτρα και την κατήφεια που ίσως εύλογα σας δημιουργούν διάφορα θέματα της ζωής σας.
16. Να τα βοηθάτε να αντιμετωπίζουν με τον σωστό τρόπο τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες. Διδάξτε τα ότι οι αποτυχίες στη ζωή είναι πολλές, αλλά η χαρά της επιτυχίας είναι άλλο πράγμα. Δώστε τους ελπίδα. Στηρίξτε αυτή την ελπίδα στο Θεό.
17. Οι συζυγικές σχέσεις να είναι τέτοιες που να αποτελούν το πρότυπο που θα μιμηθούν τα παιδιά αργότερα στη δική τους ζωή. Να δείχνετε πως αρέσετε ο ένας τον άλλον και  να εκδηλώνετε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον.
18. Καταγράψτε τις ευχάριστες στιγμές σας σε ένα οικογενειακό λεύκωμα ή σε ένα CD Ή DVD για να τις θυμάστε.
19. Διδάξτε στα παιδιά σας να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Να μάθουν ότι η ζωή θέλει συνέπεια και υπευθυνότητα, αλλά έχει ανάγκη και από την ανάπαυση και την χαλάρωση.
20. Μάθετε τα να σέβονται τους εαυτούς τους και τους άλλους. Διδάξτε τα πως ο σεβασμός είναι βασική προϋπόθεση για αγάπη και είναι σπουδαίο στοιχείο μιας σωστής προσωπικότητας.
21. Μάθετε τα παιδιά σας να συγχωρούν, όσο δύσκολο κι αν είναι, και να ζητούν τα ίδια συγγνώμη από τους γύρω τους και από το Θεό.
22. Συνδέστε τα παιδιά σας με ένα καλό πνευματικό και με ανθρώπους που θα μπορούν να τα βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός σωστού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου