Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Καλοκαίρι και παιχνίδι: Tι μπορεί να κάνει το παιδί στον ελεύθερο χρόνο του


Τους καλοκαιρινούς μήνες τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να παίξουν. Η σωστή επιλογή παιχνιδιού θα συμβάλλει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού σας. Κι αυτό γιατί το παιχνίδι λειτουργεί σαν μέσο προβολής της φαντασίας του παιδιού και το βοηθάει να οργανώσει την κοινωνική του ζωή. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι εξερευνά το σώμα του, τις σχέσεις του με τους γονείς του, τους συνομηλίκους και τον κόσμο γύρω του. Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους σκέψης, μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους, να βελτιώνουν τις σωματικές τους ικανότητες και να ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και τις ικανότητές τους.


Γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την δημιουργικότητα και την φαντασία και όχι απλά εκείνα που προβάλλονται στις διαφημίσεις. Στην επιλογή του παιχνιδιού θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την ηλικία του παιδιού σας. 

Τα βρέφη προτιμούν πάνινα ή μαλακά πλαστικά παιχνίδια σε έντονα χρώματα, που κάνουν μουσική .

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρέσουν τα εικονογραφημένα βιβλία, τα συναρμολογούμενα παιχνίδια, τα παιχνίδια κατασκευών που περιλαμβάνουν τουβλάκια, τα αυτοκινητάκια, παιχνίδια δηλαδή που τα βοηθούν να αναπτύξουν την πρωτοβουλία και την δημιουργικότητα τους. Ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στη παραλία τα παιδιά φτιάχνουν πύργους στην άμμο και ψάχνουν όλα τα πιθανά αντικείμενα που θα τα βοηθήσουν όπως τα βότσαλα και τα κοχύλια.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας προτιμούν τα επιτραπέζια παιχνίδια, σετ με χειροτεχνίες και κατασκευές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από τη μια μεριά αναπτύσσουν τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού σας όπως την προσοχή, την συγκέντρωση, την μνήμη, την δημιουργική σκέψη καθώς επίσης συμβάλλουν στην απόκτηση αυτοεκτίμησης και κοινωνικοποίησης από την άλλη μεριά όμως μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα όταν πρόκειται για παιχνίδια στα οποία το παιδί εκτελεί βίαιες πράξεις. Στην περίπτωση αυτή οργανώστε κοινές οικογενειακές δραστηριότητες και εκδρομές. Ενημερωθείτε επίσης για παιχνίδια που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν περιέχουν βία όπως παιχνίδια στρατηγικής με ιστορικό περιεχόμενο ή δημιουργία εικονικών κατασκευών.

Τέλος οι έφηβοι δείχνουν προτίμηση στα οργανωμένα ομαδικά παιχνίδια όπου δοκιμάζουν τις ικανότητες τους, συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους τους και παίρνουν μια θέση ανάμεσα τους.

Η δική σας παρουσία μέσω της συζήτησης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο για τις εμπειρίες που αποκομίζουν από κάθε παιχνίδι.

Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου