Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Νέο ορθόδοξο μοναστήρι στο νησί Mull της Σκωτίας. Τρέχουσες ανάγκες


Πραγματικά είναι πολύ απλό. Για να δημιουργηθεί το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στα Κελτικά Νησιά Σκωτίας, μετά από την παρέλευση χιλίων χρόνων, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του καθενός, και τη δική σας. Καθώς δεν έχει σημασία πόσο ασήμαντη μπορεί να φαίνεται η βοήθεια σας. Μέχρι στιγμής έχουμε τον Ιερό Ναό και έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για να αγοράσουμε τα 20 στρέμματα γης γύρω από αυτόν. Αυτό το καλοκαίρι (2016) θα επισκευάσουμε τη στέγη της εκκλησίας, η οποία είναι από το 1755, ώστε να κάνουμε αυτό το διατηρητέο μνημείο αδιάβροχο από την υγρασία και να το προστατεύσουμε από τους αέρηδες.


Μετά από αυτά το μόνο το οποίο απομένει είναι να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να οικοδομήσουμε ένα μικρό μοναστηριακό κτίριο, ώστε να υπάρχει κάποιος χώρος για να μπορεί κάποιος να ζήσει. Ο στόχος μας είναι αυτό να κατασκευαστεί το καλοκαίρι του 2018.

Εάν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ (την επιστολή), σας παρακαλώ σκεφτείτε να κάνετε μια δωρεά. Γνωρίζουμε ότι (κάθε δωρεά) αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από τα χρήματα που θα δώσετε. Οποιαδήποτε δωρεά είναι η προσωπική σας θυσία  – χρόνου, σκληρής δουλειάς και αγάπης – για το Θεό, γι’ αυτό το μοναστήρι και για τους θαυμάσιους Αγίους των Εβρίδων νήσων,  που μας έχει δώσει. Είθε ο Θεός να σας ευλογεί για την αγάπη σας.

Ένα μοναστήρι δεν είναι μια ατομική δημιουργία ενός μόνον ανθρώπου. Ένα μοναστήρι βασίζεται στην αγάπη και στη θυσία αμέτρητων ανθρώπων που δεν συναντήθηκαν ποτέ, ανθρώπων που πιθανόν ποτέ δεν θα γνωρίσει ο ένας τον άλλον, αλλά ανθρώπων οι οποίοι μνημονεύονται πάντα μαζί στις προσευχές του μοναστηριού[i]. Φτωχοί και πλούσιοι, υγιείς και άρρωστοι, ενάρετοι και αμαρτωλοί: άνθρωποι οι οποίοι ποτέ άλλοτε δεν θα συνεργαζόντουσαν ο ένας με τον άλλον, δημιουργούν μαζί αυτό το θαύμα: ένα χώρο προσευχής, ένα μέρος δια μέσω του οποίου η αγάπη και η ελπίδα ξεχύνεται στον κόσμο.


Παλαιότερα θα μπορούσε κάποιος να έρθει εδώ και να συμπαρασταθεί δίνοντας ένα χέρι βοηθείας στις τρέχουσες εργασίες για την ανέγερση των κελιών των μοναχών, στην επισκευή της στέγης, στο καθάρισμα του χώρου, στο σκάψιμο της σηπτικής δεξαμενής ή στις εργασίες ύδρευσης, με το μαγείρεμα, με το πλύσιμο κ.τ.ό., σήμερα όμως οι περισσότεροι από μας είναι επαγγελματίες (έχουν επαγγελματικές ασχολίες), εργάζονται σε γραφεία και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσφέρουν μια δωρεά. Αλλά αυτό είναι εξίσου καλό: Γνωρίζουμε (και οπωσδήποτε αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Θεός) ότι η δωρεά σας, τα χρήματα σας δεν έπεσαν εξ ουρανού. Η δωρεά σας προέρχεται από σκληρή δουλειά, πολύωρη εργασία στο γραφείο σας, από υπομονή, από θυσία και πάνω από όλα από αγάπη.

Όταν κάνετε μια δωρεά, προσφέρετε κάτι πολύ περισσότερο από χρήματα. Δίνετε σε μας και στο μοναστήρι τους καρπούς της πολύωρης εργασίας σας, θυσιάζετε στο Θεό και στο μοναστήρι αυτό ένα μέρος από το χρόνο σας, τον οποίο δαπανήσατε εργαζόμενοι για να βγάλετε αυτά τα χρήματα. Και για τη  θυσία σας αυτή σας ευχαριστούμε. Γι’ αυτή τη θυσία σας προσευχόμαστε ο Θεός να σας ευλογεί, και (να ευλογεί και όλα) όλους εκείνους που έχετε μέσα στην καρδιά σας. Ευχόμαστε ο Θεός να σας ξεπληρώσει όταν θα το χρειάζεστε περισσότερο.



[i] Σ.τ.Μ.: Υπονοεί τη δέηση «υπέρ των μακαρίων και αειμνήστων κτιτόρων της Ιεράς Μονής ταύτης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου