Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

10+1 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα ρούχα σου

                

Πολλές φορές πλένουμε τα ρούχα με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να χαλάνε γρήγορα. Δες παρακάτω τα πιο συχνά λάθη και φρόντισε την επόμενη φορά που θα βάλεις πλυντήριο να ελέγξεις τη λίστα για να έχεις καθαρά και όμορφα ρούχα...



Τι να προσέξεις όταν βάζεις πλυντήριο



1. Χρησιμοποιείς ακριβά απορρυπαντικά




Τα περισσότερα απορρυπαντικά περιέχουν φτηνά προϊόντα που μπορείς να βρεις μέσα στο σπίτι σου. Το αλάτι κάνει τα ρούχα σου να έχουν πιο έντονο χρώμα ενώ η κιμωλία μειώνει τους λεκέδες. Ο χυμός λεμονιού από την άλλη μπορεί να κάνει τα ρούχα σου πιο απαλά και να μυρίζουν υπέροχα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις να αγοράσεις σκόνη πλυντηρίου, μην ξοδέψεις όλα τα χρήματα σου για να αγοράσεις κάτι που θα κάνει όλα τα παραπάνω.




2. Δε διαλέγεις σωστά τα ρούχα που θα πλύνεις


Όταν βάζεις πλυντήριο, σίγουρα ξεχωρίζεις τα χρωματιστά από τα λευκά ρούχα ώστε να μην τα βάλεις να πλυθούν μαζί και καταλήξεις να έχεις ροζ πουκάμισα. Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις χρωμοπαγίδες μόνη σου. Εκτός, όμως, από το χρώμα, κάτι ακόμη που πρέπει να προσέχεις είναι το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο κάθε ρούχο. Για παράδειγμα, τα μάλλινα ρούχα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά. Επίσης, δεν πρέπει να πλένεις τις πετσέτες με ρούχα από συνθετικά υφάσματα.



3. Χρησιμοποιείς πολύ απορρυπαντικό




Αν βάζεις πολύ απορρυπαντικό στο συρτάρι του πλυντηρίου, τότε θα έχεις πολύ αφρό. Ο πολύ αφρός, όμως, έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των λεκέδων σε συγκεκριμένα σημεία των ρούχων, όπως είναι ο γιακάς από τα πουκάμισα. Το αποτέλεσμα; Τα ρούχα σου θα καταλήξουν να είναι ακόμη πιο βρώμικα παρά το πλύσιμο τους.



4. Αφαιρείς τους λεκέδες από τα ρούχα με λάθος τρόπο


Αν έχεις βρει καινούρια τρύπα στην αγαπημένη σου μπλούζα, αυτό μπορεί να έχει συμβεί επειδή συνηθίζεις να τρίβεις τους λεκέδες για να εξαφανιστούν. Μεγάλο λάθος! Οι λεκέδες πρέπει να ξεπλένονται απαλά. Αν θέλεις να αποφύγεις τις τρύπες, φρόντισε να βάλεις ένα λευκό ύφασμα από επάνω και άφησε το να απορροφήσει τον λεκέ.



5. Δε δίνεις σημασία στα φερμουάρ και στα κουμπιά




Όταν πλένεις ένα μπουφάν ή ένα ρούχο που διαθέτει φερμουάρ, τότε πρέπει να το κλείσεις πριν το βάλεις στο πλυντήριο διαφορετικά μπορεί να χαλάσει τα υπόλοιπα ρούχα σου. Επίσης, πρέπει να θυμάσαι να ξεκουμπώνεις τα πουκάμισα και τις μπλούζες σου ώστε να μην σου φύγουν τα κουμπιά κατά την πλύση.



6. Χρησιμοποιείς πολύ λευκαντικό


Το λευκαντικό χαλάει τα υφάσματα και μειώνει τον χρόνο ζωής τους. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να δοκιμάσεις να βράσεις πρώτα τα ρούχα σου. Μπορείς να το κάνεις αυτό προσθέτοντας 2 σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.


7. Πλένεις τα μαγιό σου μέσα στο πλυντήριο




Τα μαγιό και γενικά τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από spantex δεν πρέπει να πλένονται μέσα στο πλυντήριο. Για να τα πλύνεις σωστά πρέπει να τα πλύνεις στο χέρι και μέσα σε κρύο νερό.



8. Αφήνεις το πλυντήριο να «ξεκουραστεί»


Αν έχεις να βάλεις πολλά πλυντήρια, τότε θα σου πρότεινα να τα βάλεις όλα μέσα σε μια μέρα ή το ένα πίσω από το άλλο. Μην φοβάσαι, δεν πρόκειται να χαλάσει! Όταν το πλυντήριο είναι ήδη ζεστό από προηγούμενες πλύσεις, τότε θα καταφέρεις να μειώσεις την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται καθώς θα χρησιμοποιείς τη ζέστη που έχει απομείνει από την προηγούμενη πλύση.



9. Γεμίζεις το πλυντήριό σου




Αν συνηθίζεις να γεμίζεις το πλυντήριο με ρούχα κάθε φορά που πλένεις, τότε μάλλον θα το χαλάσεις σύντομα. Σταμάτησε αυτή τη συνήθεια και να είσαι σίγουρη ότι το πλυντήριο σου θα σε ευγνωμονεί!




10. Χρησιμοποιείς μαλακτικό για τις πετσέτες


Έχεις την τάση να προσθέτεις μαλακτικό όταν πλένεις τις πετσέτες σου; Εγώ πάντως το κάνω! Κι όμως, όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, δεν είναι σωστό. Τα μαλακτικά περιέχουν χημικά συστατικά που μειώνουν την απορροφητική ικανότητα των υφασμάτων. Γι' αυτό το λόγο καλό θα ήταν να αποφύγεις τη χρήση τους όταν πλένεις τις πετσέτες.




11. Δεν καθαρίζεις το πλυντήριο




Έχει μεγάλη σημασία να καθαρίζεις το πλυντήριο σου. Όταν δεν το καθαρίζεις όπως πρέπει, μπορεί να το χαλάσεις. Να προσέχεις να μην κλείνεις την πόρτα του πλυντηρίου όταν τελειώσει η πλύση και βγάλεις τα ρούχα από μέσα γιατί εάν έχουν απομείνει υπολείμματα απορρυπαντικού, θα στεγνώσουν μέσα στο πλυντήριο. Φρόντισε να καθαρίζεις την συσκευή σου μία φορά το χρόνο βάζοντας το να κάνει μια πλύση (χωρίς ρούχα) με καυτό νερό και ξύδι.



Πηγή: www.ediva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου