Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Δίδυμα: Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό!

Δίδυμα: Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό!


Στόχος μας θα πρέπει να είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την αίσθησή τους ως ανεξάρτητα άτομα.

Είναι ίδια, αλλά διαφορετικά. Ωστόσο, επειδή τα δίδυμα γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μαζί μέσα στη μήτρα, ίσως χρειάζεται επιπλέον βοήθεια από εμάς για να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την αίσθησή τους ως ανεξάρτητα άτομα. Κι αν αυτό είναι σχετικά εύκολο με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από διαφορετικό ωάριο, τα οποία μπορεί να είναι και διαφορετικού φύλου, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν τα μωρά είναι πανομοιότυπα δίδυμα.

Είναι όμως πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή τους, ως χαρακτήρες και ισορροπημένες προσωπικότητες, να καλλιεργήσουν από νωρίς την αίσθηση της ατομικότητας (έστω και ως μέλη μιας αναπόσπαστης ομάδας!). Πώς λοιπόν μπορείτε να ενθαρρύνετε να νιώσουν πιο γρήγορα ότι είναι διαφορετικά και ξεχωριστά παιδιά;
  • Αποφύγετε τα ονόματα που ακούγονται παρόμοια, π.χ. Σταυρούλα και Δημητρούλα ή Ελένη και Ελίνα.  
  • Δεν χρειάζεται να τους φοράτε τα ίδια ρούχα. Μπορείτε για ευκολία να έχετε κοινά φανελάκια και εσωτερικά φορμάκια, προσπαθήστε όμως από νωρίς να τα διαφοροποιήσετε. Καθώς μεγαλώνουν, ενθαρρύνετέ τα να διαλέγουν μόνα τους κάποια ρούχα όταν πηγαίνετε για ψώνια.
  • Συνηθίστε -και ζητήστε το κι από τους γύρω σας- να μην αποκαλείτε τα παιδιά «τα δίδυμα – πού είναι τα δίδυμα – έφαγαν τα μωρά;» αλλά με το όνομά τους, το καθένα χωριστά.  
  • Προσπαθήστε όσο γίνεται να έχετε χρόνο για χωριστές δραστηριότητες με το κάθε παιδί – μπορεί εσείς να πάτε με το ένα στο πάρκο κι ο μπαμπάς με το άλλο στο σούπερ μάρκετ ή επίσκεψη στη γιαγιά.
  • Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να αναπτύξουν διαφορετικά χόμπι και προτιμήσεις, όσο κι αν αυτό μεγαλώνοντας θα είναι πιο χρονοβόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου