Το πρωτότοκο είναι πολύ επικριτικό με το αδελφάκι του ή θέλει να επεμβαίνει σε ό,τι καταπιάνεται, κάνοντάς το να πιστεύει ότι δεν είναι τόσο ικανό; Μπορεί τα πρώτα χρόνια της σχέσης ανάμεσα στα αδέρφια να σημαδεύονται από διάφορες προκλήσεις τέτοιου είδους, εσείς όμως μπορείτε να τις μετατρέψετε σε ευκαιρίες αφ' ενός για να αναπτύξουν μια υγιή σχέση μεταξύ τους αφ' ετέρου για να καλλιεργήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να αξιολογούν θετικά τον εαυτό τους και τους άλλους. Ας δούμε πώς μπορείτε να «επιδιορθώσετε» καθημερινά προβλήματα ανάμεσα στα αδέρφια.
Όταν παίζουν μαζί, το μικρότερο χάνει διαρκώς. Η διαχείριση της ήττας είναι σημαντική δεξιότητα για τη ζωή, αλλά όταν τα παιδιά παίζουν ένα παιχνίδι που φαίνεται εξ' αρχής ότι το μικρότερο θα χάσει, φροντίστε να το προετοιμάσετε αναλόγως. Εξηγήστε του δηλαδή ότι το μεγαλύτερο αδερφάκι έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και ότι αν μεγαλώσει και εκείνο θα καταφέρει να κερδίζει. Επίσης διδάξτε το μεγαλύτερο να έχει ενσυναίσθηση, με άλλα λόγια να συναισθάνεται ότι μια ενδεχόμενη ήττα στεναχωρεί ή απογοητεύει το αδερφάκι του. Προτείνετε ακόμα να παίζουν παιχνίδια τύχης, ώστε να έχουν τις ίδιες πιθανότητες νίκης ή παιχνίδια μαζί σας, ώστε να συνεργάζονται για να σας κερδίσουν.
Το πρωτότοκο ασκεί διαρκώς κριτική στο μικρότερο αδερφάκι του. Εδώ θα χρειαστεί να θέσετε κάποια όρια, όπως «δε μιλάμε με αυτόν τον τρόπο», «αυτό που θέλεις να πεις μπορείς να το πεις με διαφορετικό τρόπο» και να εστιάσετε στη θετική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «γίνεσαι κακός με τον αδερφό σου», δοκιμάστε το «φαίνεται σα να προσπαθείς να το βοηθήσεις, αλλά μήπως πρέπει να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό τρόπο;».
Το πρωτότοκο δε δίνει σημασία στο αδερφάκι του. Ζητήστε του να βάλει ένα χεράκι στη φροντίδα του μικρότερου, όπως να σας φέρει τις πετσέτες για το μπάνιο του ή να του διαβάσει ένα παραμύθι πριν τον ύπνο. Αφ'ενός θα αισθανθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην οικογένεια, αφ'ετέρου θα δεθεί περισσότερο με τα αδερφάκι του.
Το πρωτότοκο αισθάνεται παραμελημένο. Φροντίστε να περνάτε ξεχωριστό χρόνο και με τα δύο παιδιά, να τους δείχνετε ότι το καθένα είναι μοναδικό, να τα επιβραβεύετε για τις προσπάθειές τους και να μην ξεχνάτε τα «μπράβο» σας να βασίζονται στη συμπεριφορά τους και όχι σε ταμπέλες, όπως «ο καλύτερος αθλητής», «το πιο όμορφο κορίτσι», «η καλύτερη ζωγράφος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου