Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Tο 40% των παιδιών κάνει αυτό το λάθος με την οδοντόκρεμα




Μια νέα ανάλυση των συνηθειών οδοντιατρικής υγιεινής των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 40% των παιδιών χρησιμοποιούν πάρα πολύ οδοντόκρεμα όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Παρά τα όσα γνωρίζουμε για τα οφέλη του φθορίου, υπάρχει ένα όριο για το πόση οδοντόκρεμα πρέπει να βάζετε στη βούρτσα σας.

«Τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα επίχρισμα μεγέθους ενός κόκκου ρυζιού και τα παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο από ένα μέγεθος μπιζελιού (0,25 γραμμάρια) μέχρι την ηλικία των έξι ετών, οπότε έχει αναπτυχθεί το αντανακλαστικό της κατάποσης ώστε να αποφευχθεί η ακούσια κατάποση», εξηγούν στη νέα έκθεση του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) οι ερευνητές, με επικεφαλής της ειδική στοματικής υγείας Gina Thornton-Evans από το Εθνικό Κέντρο Χρόνιας Νόσου και Προαγωγής της Υγείας.

Το φθόριο

Παρά τις οδηγίες αυτές, όταν η ομάδα ανέλυσε δεδομένα για περισσότερα από 5.000 παιδιά και εφήβους που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), διαπίστωσε ότι περίπου το 38% των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών χρησιμοποίησαν περισσότερη οδοντόκρεμα αυτή που συστήνεται από το CDC και άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς.


Μεταξύ όλων των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών, περίπου το ήμισυ (49,2%) χρησιμοποίησε το σωστό μέγεθος μπιζελιού. Όμως, το 12,4% χρησιμοποίησε πολύ λίγο (ένα επίχρισμα) και το υπόλοιπο χρησιμοποίησε πάρα πολύ. Μπορεί να φανεί σαν μικρό πράγμα, αλλά όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η κατάποση υπερβολικά μεγάλου φθορίου ενώ αναπτύσσονται τα δόντια μπορεί να οδηγήσει σε εμφανείς αλλαγές στη δομή του σμάλτου, όπως ο αποχρωματισμός και η κηλίδωση (οδοντική φθορίωση)», για να μην αναφέρουμε ότι η οδοντόκρεμα μπορεί να περιέχει άλλες χημικές ουσίες εκτός από το φθόριο, οι οποίες δεν είναι απαραιτήτως καλές για όταν την καταπιείτε.

«Το φθόριο έχει θαυμάσια οφέλη, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιούμε προσεκτικά», δήλωσε στο Associated Press η παιδοδοντίατρος Mary Hayes, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν θέλουμε να τρώγεται σαν φαγητό. Θέλουμε ο γονέας να είναι υπεύθυνος για την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου