Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Νικήστε την αϋπνία.Πέντε συμβουλές από τον καθηγητή κλινικής ψυχολογίας Colin Espie

Η αϋπνία είναι σίγουρα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλαιπωρεί καθημερινά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και μετρά αρκετές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, είναι από τις κυριότερες αιτίες κατάθλιψης και υψηλής πίεσης ενώ μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας, απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, διαβήτη, ακόμα και εγκεφαλικό.
Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και διευθυντής του «Sleep Centre» του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Colin Espie, δίνει πέντε απλές συμβουλές για έναν καλό και υγιή ύπνο:

 1. Ξαπλώστε μόνο όταν νιώθετε νυσταγμένοι και ελαττώστε το χρόνο που προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν υπερβολικά για έναν καλό ύπνο με αποτέλεσμα να καταλήξει «σπασμένος» σε διαλείμματα. Όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται ένας σύντομος ύπνος μπορεί να είναι και πιο ποιοτικός.
2. Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη σημασία της χαλάρωσης και, εάν είναι δυνατόν, να μάθετε και μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
3. Τη στιγμή που θα πέσουμε στο κρεβάτι, το μυαλό μας συχνά ταξιδεύει στην ημέρα που πέρασε, στη μέρα που ξημερώνει και στο μέλλον γενικότερα. Αυτό σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο σε έναν υγιή ύπνο. Δώστε λοιπόν λίγο χρόνο στον εαυτό σας, πριν ξαπλώσετε, να εκτιμήσει τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει ίσως και μερικά σχέδια για το μέλλον. Ύστερα βάλτε το μυαλό σας να ξεκουραστεί, σταματήστε να σκέφτεστε και ξαπλώστε στο κρεβάτι ελεύθεροι από βασανιστικές σκέψεις.
4. Υιοθετείστε έναν υγιή και χαλαρό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον ύπνο και μην τον αντικρίζετε με πανικό. Ο καλύτερος ύπνος είναι ο «ξένοιαστος» ύπνος, αυτός που έρχεται φυσικά και όχι με υπερπροσπάθεια.
5. Τέλος πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως ο ύπνος είναι βιολογική ανάγκη και όχι απλά μία επιλογή καθώς είναι εξαιρετικά ζωτικός για τον ανθρώπινο οργανισμό παρέχοντας απλόχερα τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου