Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Χωρίσατε και έχετε παιδί;;; Ορίστε τι πρέπει να ξέρετε

Οικογενειακή... υπόθεση
Οταν ένα ζευγάρι έχει καταλήξει στην απόφαση να πάρει διαζύγιο, είναι βασικό το πώς θα το ανακοινώσει στο παιδί. Είναι απαραίτητο και οι δύο γονείς, με ηρεμία, να καθίσουν δίπλα στο παιδί και να του εξηγήσουν ότι θα ζούνε πλέον χωριστά. Καλό θα είναι να μην επεκταθείτε σε λεπτομέρειες ή κατηγορίες και να μην τους πείτε ψέματα για να δικαιολογήσετε την απουσία του ενός γονιού από το σπίτι. Εξηγήστε ποια πρόκειται να είναι
η νέα κατάσταση, τονίστε στο παιδί ότι το ίδιο δεν φέρει καμία ευθύνη και καθησυχάστε το, υπενθυμίζοντάς του πόσο το αγαπάτε και ότι θα είστε και οι δύο δίπλα του.

Σωστή συμπεριφορά
Πολλές φορές ένα διαζύγιο αφήνει στο γονιό θυμό και εγωισμό. Αποφύγετε να εκφράζετε αυτά τα συναισθήματά σας μπροστά στο παιδί και φροντίστε πάντα να μιλάτε όμορφα για τον/την πρώην σύζυγό σας. Μια αρνητική γνώμη μπορεί να χαραχτεί βαθιά στην ψυχή του παιδιού, προκαλώντας ανεπανόρθωτο τραύμα. Μη φέρνετε το μικρό σας σε δύσκολη θέση και μην υποβιβάζετε τον άλλο γονιό στα μάτια του, για να μπορεί να έχει μια ισορροπημένη ανατροφή.

Οικονομικές διαφορές
Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν οικονομικές διαφορές μεταξύ του ζευγαριού. Οτι διαφορές κι αν υπάρχουν μεταξύ εσάς και του/της συζύγου σας, μην αφήνετε το παιδί να τις δει. Δεν υπάρχει λόγος να τα πληροφορείτε για θέματα διατροφής. Αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να του υπενθυμίζετε πως όλες οι ανέσεις που έχει οφείλονται και στους δύο γονείς, έτσι το παιδί θα αντιμετωπίζει τους γονείς του, ως ένα σύνολο, όπως και πρέπει να γίνεται.

Διακριτικότητα
Αφήστε το παιδί να περνάει τον προκαθορισμένο χρόνο με το γονιό που απουσιάζει από το σπίτι, χωρίς να το κάνετε να νιώθει άσχημα. Μην προσπαθήσετε να το «ανακρίνετε» σχετικά με το τι κάνει όταν βρίσκεται εκεί και τι βλέπει. Αν το παιδί αντιληφθεί ότι το πιέζετε σε αυτό τον τομέα, το πιο πιθανό είναι να νιώσει ενοχές και να σας πει ψέματα προκειμένου να προστατέψει το γονιό του. Δείξτε διακριτικότητα για να κρατήσετε σωστές ισορροπίες.

Υγιή γονεϊκή σχέση
Προσπαθήστε ανά διαστήματα να περνάτε χρόνο και οι δύο γονείς από κοινού, αν αυτό είναι δυνατόν, για να μπορέσει το παιδί να αφομοιώσει ευκολότερα ότι το διαζύγιο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι πολύ ωφέλιμες για τα παιδιά, καθώς έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι η οικογένεια τους υπάρχει, απλά πλέον διαφέρει η μορφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου