Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η στοματική υγιεινή του μωρού

Φροντίδα και Υγιεινή Το πρώτο δοντάκι του μωρού αποτελεί σίγουρα μια αξέχαστη και συναρπαστική στιγμή στην ανάπτυξη του μωρού σας. Η μαμά και ο μπαμπάς το καταλαβαίνουν όταν τα ούλα του μωρού έχουν μια μικρή διόγκωση. Ωστόσο, οι γονείς δεν γνωρίζουν πάντα ότι τα δόντια του μωρού ξεκινούν να αναπτύσσονται από την εμβρυϊκή φάση: στην πραγματικότητα, από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης δηλαδή η δομή από την οποία τα δόντια στη συνέχεια θα αναπτυχθούν και θα σχηματιστούν. Η οδοντοφυΐα θα ολοκληρωθεί περίπου στην ηλικία δυόμισι ετών. Γι “αυτό η σωστή υγιεινή του στόματος και των ούλων δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται και θα πρέπει να ξεκινάει από τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, πολύ πριν την εμφάνιση των δοντιών. Επιπλέον, στα διάφορα στάδια της οδοντοφυΐας χρειάζεται ειδική φροντίδα και προσοχή ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού:


Στάδια της οδοντοφυΐας 2m+
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​μια καλή ιδέα για τη μητέρα θα ήταν να χρησιμοποιεί ένα υγρό κομμάτι γάζας για να καθαρίζει καλά τα ούλα του μωρού μετά από κάθε γεύμα, εφόσον το μωρό είναι λίγων ημερών. Στην πραγματικότητα, οι μικροοργανισμοί που θα ευθύνονται για φθορές των δοντιών θα μπορούσαν να πολλαπλασιάζονται μέσα στο στόμα.
Επίσης, μην υποτιμάτε το γεγονός ότι, σε αυτή την ηλικία, ένα μωρό μπορεί να αντιληφθεί αντικείμενα, κυρίως μέσω του στόματος. Μόλις το μωρό είναι σε θέση να κρατήσει πράγματα και να έχει συντονισμένες κινήσεις, θα προσπαθήσει να διερευνήσει τα αντικείμενα που το περιβάλλουν βάζοντάς τα στο στόμα του. Σε αυτήν την κατάσταση, οι μητέρες μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους, δίνοντάς τους υγιή, ελαφριά και μαλακά αντικείμενα.


4m+
Το στάδιο προετοιμασίας εμφάνισης των πρώτων δοντιών, η οποία συνήθως εμφανίζεται στους 4 μήνες, χαρακτηρίζεται από μικρά αλλά ενοχλητικά προβλήματα όπως πρησμένα ούλα, υπερβολική σιελόρροια, διαταραχές ύπνου και ευερεθιστότητα. Τα μωρά αισθάνονται μια αυξανόμενη ανάγκη να δαγκώσουν και χάρη στα μασητικά νιώθουν μια ανακούφιση, συνήθως διατηρούνται σε απλή ψύξη στο ψυγείο, τα οποία καταπραΰνουν τα πονεμένα ούλα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: παιδίατροι και υγιεινολόγοι συνιστούν συνεχή προσοχή στην υγιεινή του στόματος. Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ειδικά τζελ που εφαρμόζονται με το δάχτυλο αντί για οδοντόβουρτσα.


6m+
Στους 6 μήνες περίπου, ίσως και νωρίτερα εμφανίζονται τα πρώτα δόντια. Τα λεγόμενα νεογιλά δόντια και παίζουν σημαντικό ρόλο, διότι προετοιμάζουν τον χώρο στο στόμα για τα μόνιμα δόντια, καθώς και επιτρέπουν στο μωρό να μασάει και να καταπίνει το φαγητό σωστά (ειδικά τώρα που η τροφή τους περιλαμβάνει ημι-στερεά και στη συνέχεια στερεά) και επίσης βοηθάνε στην εκμάθηση γλωσσών. Ωστόσο, το μωρό χρειάζεται ακόμη να μασάει και ταυτόχρονα ψάχνει για περισσότερα ερεθίσματα από το περιβάλλον. Το μασητικό παρέχει και οπτική και ακουστική αλληλεπίδραση, ως εκ τούτου, το βοηθάει να αποσπάται από την ταλαιπωρία της οδοντοφυΐας.
Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία, το μωρό αρχίζει να εξοικειώνεται με την οδοντόβουρτσα. Το βούρτσισμα όμως, θα πρέπει να γίνεται από τον γονέα που θα καθαρίζει από τα ούλα προς το δόντι και θα απομακρύνει την πλάκα μετά από κάθε γεύμα, παρουσιάζοντας τη στοματική υγιεινή ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Η πρώτη οδοντόκρεμα θα έχει ευχάριστες γεύσεις, για παράδειγμα, τα φρούτα, αλλά δεν πρέπει να περιέχει φθόριο μέχρι το μωρό να γίνει 3 ετών. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους και οδοντιάτρους, συστημένη χορήγηση του φθορίου σε μορφή σταγόνων ή δισκίων είναι προτιμότερη. Ως εκ τούτου, μια φθοριούχος οδοντόκρεμα μπορεί να καταποθεί κατά λάθος από το παιδί, με τον επακόλουθο κίνδυνο της υπερβολικής δόσης.


12m+
Από τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού, τα στάδια της οδοντοφυΐας εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Κατά συνέπεια, η στοματική υγιεινή είναι όλο και πιο σημαντική. Κατά την περίοδο αυτή, οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα της υγιεινής των δοντιών του μωρού τους, παρόλο που το παιδί μπορεί να έχει αρχίσει να μαθαίνει να χρησιμοποιεί μια οδοντόβουρτσα από μόνο του, «παίζοντας» με τη μαμά και / ή τον μπαμπά. Προς το παρόν, η περιοδική επίβλεψη παιδιάτρου θα ήταν επίσης χρήσιμή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να αξιολογήσει αν θα στείλετε το παιδί στον οδοντίατρο.

  Χρήσιμες Συμβουλές
Συμβουλές ώστε να προστατέψετε το χαμόγελο του παιδιού σας:
  • Καθαρίστε τα ούλα του μωρού σας ακόμα και πριν το τάισμα με γάλα.
  • Πλύντε τα δόντια του μωρού σας πολλές φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο για παιδιά κάτω των 3 χρονών.
  • Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση γλυκών ουσιών ιδίως αν δεν είναι εύκολο να πλύνετε τα δόντια αμέσως μετά.
  • Μην βάζετε την οδοντόβουρτσα σε ζάχαρη ή μέλι πριν τη χρήση.
  • Ελέγξτε την υγιεινή του στόματος και τον δοντιών συχνά.
  • Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά του σχετικά με βούρτσισμα των δοντιών και να τα ενθαρρύνουν να τους μιμηθούν.
  •  
  • πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου