Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αυξημένη η κατανάλωση «ενεργειακών» ποτών από έφηβους στην Ευρώπη


Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση «ενεργειακών» ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, δημοσίευσε η ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA. Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52.000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρhttp://www.infokids.gr/2013/04/ayksimeni-i-katanalosi-energeiakon-po/ών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα.
Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει «ενεργειακά» ποτά είναι οι έφηβοι (10-18 ετών). Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εκτιμάται σε 48%). Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα »ενεργειακών» ποτών τον μήνα), ενώ το 12% είχε «υψηλή οξεία» κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά).
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (3-10 ετών), όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά. Μεταξύ αυτών, το 16% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα «ενεργειακών» ποτών το μήνα. Τα δεδομένα από τους ενήλικες έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά.
copy from here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου