Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Νέα ουσία κατά της λευχαιμίας



Νέα δεδομένα για μία χημική ουσία που δείχνει να έχει την ικανότητα να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας, δίνουν αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ. Αντώνη Κουζαρίδη έδειξαν μετά από έρευνες πως η χημική ουσία η Ι-ΒΕΤ151 μπορεί να εξοντώσει καρκινικά κύτταρα του καρκίνου αυτού σε εργαστηριακές συνθήκες.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες επικέντρωσαν την έρευνά τους σε μία συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας, η οποία οφείλεται στο γονίδιο MLL.

Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ από αυτήν νοσεί περίπου 1 στους 10 ενήλικες που πάσχει από λευχαιμία. Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα για τους ασθενείς με λευχαιμία είναι πιο θετικά τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη μορφή της παραμένει αρκετά δύσκολη, αφού περιλαμβάνει ασυνήθιστα μόρια πρωτεϊνών στα καρκινικά της κύτταρα και συχνά επανεμφανίζεται.
Ο Δρ. Κουζαρίδης και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μια ομάδα πρωτεϊνών που λέγεται BET και ευθύνεται για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Έπειτα, με τη συνεργασία και του Δρ. Γιώργου Γιωτόπουλου του Τμήματος Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ χρησιμοποίησαν το μόριο Ι-ΒΕΤ151, το οποίο αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline. Μετά από εργαστηριακή έρευνα, έδειξαν πως η συγκεκριμένη χημική ουσία αποτρέπει την ενεργοποίηση των καρκινικών πρωτεϊνών και εξουδετερώνει τα κύτταρα της λευχαιμίας.
Μετά τα εργαστηριακά πειράματα ακολούθησαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα, οι οποίες έδειξαν ότι μετά από 40 μέρες θεραπείας πάνω από το 60% των ποντικιών που είχαν χορηγηθεί με την ουσία Ι-ΒΕΤ151, διατηρούνταν ακόμα στη ζωή. Την ίδια στιγμή, όσα ζώα έκαναν θεραπεία, επιβίωσαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από εκείνα που είχαν κάνει θεραπεία με εικονικά φάρμακα.
Το έγκυρο περιοδικό Nature, αναφέρει ωστόσο πως η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της. Θεωρείται νωρίς ακόμα να δοκιμαστεί η συγκεκριμένη ουσία σε ανθρώπους, όμως οι επιστήμονες ελπίζουν πως οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το συντομότερο. Τέλος, υπάρχει αισιοδοξία πως η ουσία Ι-ΒΕΤ151, θα μπορεί στο μέλλον να φανεί χρήσιμη και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Αντιγραφή από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου