Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Κατάργηση του επιδόματος γάμου από 1 Απριλίου, αλλά και αλλαγές στον κατώτατο μισθό


Από τη Δευτέρα 1 Απριλίου καταργείται το επίδομα γάμου, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα, αυτή η κατάργηση θα ισοδυναμεί για τους έγγαμους με μείωση 10% στις αποδοχές τους.

Πλέον, η καταβολή του επιδόματος θα εξαρτάται από τη βούληση των εργοδοτών και αν θα περιλαμβάνεται στις νέες κλαδικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Μαζί με το επίδομα γάμου, οι απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων την τελευταία τριετία αγγίσουν, κατά περιπτώσεις, και το 40%.

Σχέδια για αλλαγές στον ορισμό του κατώτατου μισθού
Κι ενώ οι επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς ακούγονται σθεναρά,  οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγρυπνούν για αλλαγές στο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει, πάντως, ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι το 2017.
Παρ” όλα αυτά, άλλες οι βουλές της τρόικας, όταν θα επανεξεταστεί το καθεστώς στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και κανείς δεν ξέρει αν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή θα περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις της.
copy from here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου