Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Συμβουλές για να έχει το παιδί σας μια επιτυχημένη σχολική χρονιά

 


Η νέα σχολική χρονιά είναι γεγονός και για τους περισσότερους γονείς ξεκινά ένας αγώνας δρόμου.

Δεν έχουν να ρυθμίσουν μόνο τις δραστηριότητες του παιδιού, τα φροντιστήρια και τα συνεχή πήγαινε – έλα, αλλά και το άγχος αποχωρισμού των μικρότερων παιδιών,το διάβασμα, την έγκαιρη πρωινή αναχώρηση που δεν θα συνοδεύεται από κλάματα και φωνές.

Για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει ηρεμία και υπομονή. Σωστά;

Και τι καλύτερες συμβουλές από αυτές που δίνουν οι ίδιες οι μητέρες οι οποίες τυγχάνει να είναι και δασκάλες.

Τι συμβουλεύουν: 
 
Βοηθήστε τους να κάνουν φίλους

Δεν είναι όλα τα παιδιά κοινωνικά ή δεν κάνουν όλα το πρώτο βήμα. Μέσα από σχολικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις δώστε ώθηση στο παιδί σας να ενταχθεί σε ομάδες και να συμμετέχει στα κοινά του σχολεία. 
 
Διευκολύνετε το άγχος του χωρισμού με ένα μικρό δωράκι

Ένα μικρό στολίδι, ένα μπρελόκ ή ένα καινούριο σακίδιο ίσως βοηθήσουν το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος του χωρισμού. «Είπα στον γιο μου, ότι όποτε λείπεις θα κρατάς αυτό το μπρελόκ στο χέρι σου και θα είναι σαν η μαμά να σου δίνει μια αγκαλιά» , είπε η Meryl Schulte, δασκάλα στο Λας Βέγκας. 
 
Φτιάξτε μαζί το νέο σχολικό πρόγραμμα

Όταν το παιδιά γνωρίζουν τι έχουν να κάνουν καθημερινά αποκτούν μια ρουτίνα την οποία συνηθίζουν. Είναι σημαντικό να ξέρουν πότε έχουν ελεύθερο χρόνο, πότε πρέπει να διαβάσουν και πότε να πάνε για ύπνο. 
 
Μιλήστε για την ημέρα του

Η κλασσική ερώτηση που κάνουν όλοι οι γονείς στα παιδιά είναι: « Πώς πέρασες σήμερα;» . Όταν επαναλαμβάνετε την ερώτηση θα παίρνετε και την ίδια μονολεκτική απάντηση: « Καλά». Γι’ αυτό προσπαθήστε να ανοίγετε συζήτηση για όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σχολείου, τι του άρεσε, τι τον ενόχλησε. 
 
Δώστε του χρόνο

Όταν τα παιδί λέει ότι είναι κουρασμένο ή ότι δεν μπορεί, αφήστε του ένα χρονικό περιθώριο 20 λεπτών προκειμένου να ξεχαστεί. ‘Οσο επιμένετε να κάνει την εργασία ή το διάβασμα τη στιγμή που εσείς το θέλετε, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου