Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Η αγιοκατάταξη του Όσιου Ιωάννη από το Βαλαάμ στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας


Γράφει ο Ελισαίος Χεϊκίλα

Η αγιοκατάταξη του Οσίου Ιωάννη της Μονής Βαλαάμ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1.6.2019.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής (Valamo). Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Έλσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κούοπιο και Καρελίας κ. Αρσένιου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Όουλου κ.κ. Ηλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και o ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Όουλου Παντελεήμων με τους αδελφούς της Μονής.

Στη λειτουργία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας πατήρ Mattias Palli.

Επίσης συμμετείχαν οι αδερφές της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, Lintula καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών της Εκκλησίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το κήρυγμα του Αρχιεπίσκοπου, ο αρχιδιάκονος Βίκτωρ διάβασε το συναξάρι του Αγίου.

Μετά τη λειτουργία έγινε η λιτάνευση της εικόνα του οσίου Ιωάννη στους χώρους της Μόνης, όπου ασκήτεψε ο Άγιος και όπου έγινε πνευματικός πατέρας πολλών ορθοδόξων, τόσο από τη Φινλανδία, όσο και από το εξωτερικό. Η συλλογή των επιστολών του Οσίου Ιωάννη δημοσιεύτηκε στα Ρωσικά όταν ο Άγιος ήταν στη ζωή.

Οι επιστολές του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Φινλανδικά και στα Ελληνικά. Σήμερα τα γράμματα του Γέροντα του Βαλαάμ είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εκπρόσωπος της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας π. Madis Palli συνεχάρη την εκκλησία της Φινλανδίας εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ.Στεφάνου.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος προσέφερε στην μόνη ως δώρο την εικόνα των Αγίων Νέων Μαρτύρων της Εσθονίας.

Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε στο εκκλησάκι Πάντων των Οσίων της Μονής Βαλαάμ από το μητροπολίτη Παντελεήμων ο Ακάθιστος ύμνος του Όσιου Ιωάννη.

Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη εορτάζεται στις 5 Ιουνίου.


Φωτογραφίες: Βλαντίμιρ Σωκρατήλιν




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου