Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Oι 8 συνήθειες των αυτοκαταστροφικών ατόμων



O Mπέρτολντ Μπρεχτ είχε πει ότι «Οι άνθρωποι παραείναι ανθεκτικοί, αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι σε θέση να κάνουν υπερβολικά πολλά σε βάρος του εαυτού τους. Αντέχουν υπερβολικά πολύ».

Υπάρχουν εκείνοι που έχουν τον εαυτό τους σύμμαχο και εκείνοι που βρίσκουν διαρκώς λόγους για να του συμπεριφέρονται με τον πιο άδικο, βάναυσο και εκδικητικό τρόπο.

Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις ύπουλα οδηγούν το άτομο σε αδιέξοδο, σαμποτάρουν κάθε μορφή σχέσης σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, καταστρέφουν την προοπτική εξέλιξης, προόδου και επιτυχίας σε κάθε επίπεδο ζωής.

Τις περισσότερες φορές, το αυτοκαταστροφικό άτομο δεν αντιλαμβάνεται το κακό που προκαλεί στον εαυτό του και σκοτώνει την ομορφιά που το περιβάλλει σε μικρές δόσεις. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι έννοιες άγνωστες για εκείνο.

Ποιες είναι οι συνήθειες και συμπεριφορές ενός αυτοκαταστροφικού ατόμου;

1) «Ξέρω από τώρα ότι δεν θα τα καταφέρω»: Τα άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Τον προετοιμάζουν διαρκώς για κάτι κακό. Εστιάζουν διαρκώς στα αρνητικά της κάθε κατάστασης. Επαναλαμβάνουν φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και παρατούν πολύ εύκολα κάθε προσπάθεια όταν δεν έχει θετική εξέλιξη.

2) Αν μια κατάσταση βλέπουν ότι τους κάνει κακό, δεν κάνουν τίποτα για να την αλλάξουν: Τα άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις αφήνουν τα αρνητικά συναισθήματα να τους κυριεύουν και δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν καταστάσεις που ξέρουν ότι κάνουν την ζωή τους δύσκολη και δυσάρεστη.




3) Ακατάστατη διατροφή-Απουσία σωματικής άσκησης: Τα άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις συνηθίζουν να μην τρέφονται με σύνεση. Η όρεξή τους για φαγητό είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την συναισθηματική τους κατάσταση και την (διαστρευλωμένη) εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Μπορεί να τρώνε ανεξέλεγκτα ή ελάχιστα, συνήθεια που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνήθως, αποφεύγουν συστηματικά και την σωματική άσκηση (γιατί σκέφτονται ότι είναι μάταιη, όπως και κάθε άλλη συνήθεια που συμβάλλει με θετικό τρόπο στην υγεία και την φυσική τους κατάσταση).

4) Μιλούν συνεχώς υποτιμητικά για τον εαυτό τους: Τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την «ανικανότητα», τις «ατέλειες», τις «ελλείψεις» που πιστεύουν ότι έχουν. Δεν τολμούν εύκολα να δοκιμάσουν κάτι καινούριο γιατί πιστεύουν ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

5) Εξάρτηση από φάρμακα και αλκοόλ: Μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι εδώ το άτομο έχει μια απόλυτα καταστροφική σχέση με τον εαυτό του.

6) Γίνονται «θυσία» για τους άλλους -με καθαρά δική τους πρωτοβουλία-, θυσιάζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό: Τα αυτοκαταστροφικά άτομα συνθλίβουν τα θέλω τους, τις επιθυμίες τους, τα όνειρά τους. Σπαταλούν την ενέργειά τους και εξαντλούν τις αντοχές τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τους γύρω τους.

7) Καταπιέζουν τα συναισθήματά τους: Οταν δεν μιλά το στόμα, θα μιλήσει το σώμα. Το άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις έχουν αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων τους, με αποτέλεσμα το σώμα τους να νοσήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους από την καταπίεση που υφίσταται.

8) Εχουν επιθετική/ αντικοινωνική συμπεριφορά: Το άτομο που δεν έχει καλή σχέση με τον εαυτό του, δεν μπορεί να έχει εύκολα καλή σχέση με τους γύρω του. Τα άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις αρέσκονται στο να απομονώνονται, να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές, νιώθουν συνεχώς στρες, να μιλούν απότομα, να χαμογελούν σπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου