Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Αυτά τα 9 συμπτώματα είναι ενδεικτικά της νόσου του Αλτσχάιμερ!

Νομίζω όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Ειδικά όταν πρόκειται για κάποιον σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Συχνά αυτό συμβαίνει διότι τα πρώτα συμπτώματα κι ενδείξεις απορρίπτονται σαν να «είναι απλώς παθήσεις που επηρεάζουν όλους όσους γερνάνε». 
 



Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η άνοια δεν επηρεάζει όλους όσους γερνάνε. Ορισμένοι 80χρονοι και 90χρονοι έχουν ακόμα πλήρη «επίγνωση», αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλοι το ίδιο τυχεροί και υποφέρουν ήδη από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας πριν από τα 60ά τους γενέθλια. Τι είδους συμπτώματα κι ενδείξεις είναι αυτές και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχετε;

1. Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα. 
 
Η απώλεια μνήμης είναι ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στα πρώιμα στάδια, κάποιος συχνά ξεχνά τι έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα και ανθρώπους που συνάντησε πρόσφατα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θυμηθεί πράγματα.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνει κάποιος τόσο περισσότερο ‘ξεχνά’ και μπορεί να θυμηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό κάνει τη διαφορά μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και του γήρατος. Όσον αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, χάνουμε οριστικά τις πληροφορίες κι όσον αφορά τα γεράματα, απλά χρειαζόμαστε ένα σύντομο διάστημα για να θυμηθούμε.

2. Δυσκολεύεστε να βρείτε τις σωστές λέξεις. 
 
Αυτό είναι επίσης ένα πρώιμο σημάδι ότι η μνήμη σας σας απογοητεύει λόγω του Αλτσχάιμερ. Αρχικά, είναι δύσκολο να βρείτε λέξεις που δε χρησιμοποιείτε συχνά, αλλά όσο εξελίσσεται η νόσος τόσο περισσότερο δυσκολεύεστε να βρείτε λέξεις. Ακόμα κι απλές λέξεις, όπως μήλο ή τυρί.

Και πάλι, είναι πιο συνηθισμένο για τους ηλικιωμένους (χωρίς άνοια) να μην μπορούν να βρουν ορισμένες λέξεις, αλλά τελικά θα καταφέρουν να βρουν τις σωστές λέξεις. Αν κάποιος πραγματικά έχει χάσει τη λέξη, αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

3. Δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές δραστηριότητες. 
 
Για κάποιον στα πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ γίνεται δύσκολο να εκτελέσει τις συνήθεις καθημερινές εργασίες, όπως είναι (η λήψη φαρμάκων αρκετές φορές την ημέρα) ή η καταγραφή μιας λίστας για ψώνια.

Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν Αλτσχάιμερ μπορεί περιστασιακά να χρειάζονται βοήθεια με καθημερινά πράγματα, όπως τα ψώνια, αλλά δεν ξεχνάνε να πάρουν τα φάρμακά τους και μπορούν να μαγειρέψουν ανεξάρτητα, επειδή δεν ξεχνάνε να κλείσουν την κουζίνα.

4. Δυσκολεύεστε με τα οικονομικά.

Τα άτομα που πάσχουν ήδη από μια πρώιμη μορφή της νόσου του Αλτσχάιμερ συχνά ξεχνάνε να ελέγξουν και να φροντίσουν τα έξοδα τους, τους φόρους και άλλα οικονομικά καθήκοντα.

5. Χάνετε τον δρόμο σας. 
 
Το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο εξασφαλίζει επίσης ότι το επηρεασμένο άτομο δεν μπορεί πλέον να θυμηθεί πώς πρέπει να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο ή να οδηγήσει σε ένα γνώριμο μέρος. Μπορεί να μην θυμάται τον δρόμο (της επιστροφής) κι επομένως μπορεί να χαθεί.

Από την άλλη πλευρά: το να χαθεί κανείς σε ένα μέρος όπου δεν έχει βρεθεί για αιώνες ή ένα μέρος που είναι δύσκολο να βρει, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Ακόμα και σε νέους ανθρώπους.

6. Χάνετε επαφή.

Η αδυναμία να ακολουθήσει κάποιος μια δύσκολη ιστορία, να έχει δυσκολία στο να ακολουθήσει μια συνομιλία ή να ξεχνάει τι εκείνος ή εκείνη ήθελε να πει στη μέση της πρότασης, μπορεί να είναι συμπτώματα της (πρόωρης) νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αν αυτό συμβαίνει μόνο περιστασιακά, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας βαρετής συζήτησης κι όταν τελικά χάνεται η συγκέντρωση, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

7. Ξεχνάτε που έχετε αφήσει πράγματα. 
 
Συχνά τα άτομα με πρόωρη άνοια τοποθετούν τα πράγματα σε περίεργες θέσεις και ύστερα δεν ξέρουν πού τα άφησαν.

Αν βρείτε ένα σκόρπιο φλιτζάνι στο ψυγείο αντί για το ντουλάπι κουζίνας: μην ανησυχείτε. Συμβαίνει πιο συχνά ή με διαφορετικά αντικείμενα; Μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ

8. Αλλαγές στην προσωπικότητα και/ή στη διάθεση.

Κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να γίνει ανήσυχος, θλιμμένος, παρανοϊκός ή ακόμα κι επιθετικός, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σαφείς λόγοι γι’ αυτό.

9. Απάθεια.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ τείνουν να είναι κοινωνικά αποτραβηγμένα κι εγκαταλείπουν τα χόμπι τους & άλλες δραστηριότητες, επειδή τους είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουν τον κόσμο και την επικοινωνία με άλλους και μεταξύ άλλων.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αποσυρθούν από ορισμένες δραστηριότητες για διάφορους λόγους. Συχνά, «η έλλειψη ενέργειας» είναι ο λόγος. Υπάρχει κάποια άλλη αιτία, όπως το πρόβλημα επικοινωνίας; Μιλήστε μαζί του/της ή κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου