Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Πώς καταστρέφεις την αυτοπεποίθησή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις




Οι τέσσερις τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αυτοπεποίθηση. Νιώθεις ότι την έχεις όταν περπατάς με το κεφάλι ψηλά, όταν ότι είσαι στα ωραία σου, όταν είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου. Την αίσθηση αυτή οι περισσότεροι παλεύουμε για να την κερδίσουμε. Κάποιοι την έχουν ήδη κάνει κτήμα τους. Τι είναι λοιπόν η αυτοπεποίθηση; Από πού προέρχεται; Είναι κάτι που αποτελεί προνόμιο μόνο όσων είναι δυνατοί και όμορφοι εκ φύσεως; Και τι πρέπει να κάνει κάποιος για να την αποκτήσει;


Ακολουθώντας τη μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής», το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να υποπέσεις στα ακόλουθα τέσσερα λάθη, που μπορεί πρόσκαιρα να σου προσφέρουν μια ψευδαίσθηση σιγουριάς για τον εαυτό σου, σύντομα όμως θα αποβούν καταστροφικά για σένα τον ίδιο.


Προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος

Προσπαθώντας να γίνει κάποιος που δεν είσαι, μιας και είναι κόντρα στον χαρακτήρα σου, το μόνο που καταφέρνεις είναι να καταστρέφεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Μην πέφτεις στην παγίδα των στερεοτύπων του macho, του alpha male, του πολύ σκληρού για να κλαίει σαν παιδούλα και αντιστρόφως σε εκείνα του καλού, αγαθού παιδιού με ευαισθησίες. Αποδέξου αυτό που είσαι, γιατί το νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές, όχι μία. Μπορεί να είσαι καλοσυνάτος και τρυφερός και ταυτόχρονα δυνατός και ερωτικός. Να είσαι ο τύπος που υπερασπίζεται το φίλο του σε ένα καυγά, αλλά κι εκείνος που θα φροντίσει τον γονιό του αν αρρωστήσει. Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος και απλά να είσαι εσύ. Είναι τόσο εύκολο να είσαι εσύ.

Προσπαθείς να χτίσεις ένα δυνατό προφίλ

Υπάρχουν εκείνοι που θα σου επισημάνουν ότι για να καταφέρεις να γίνεις κάποιος σ' αυτή τη ζωή, να πετύχεις δηλαδή, θα πρέπει να χτίσεις τη δημόσια εικόνα σου με τέτοιο τρόπο που να αποπνέει κύρος και να συνάδει με ό,τι έχει ταυτίσει η κοινωνία ως επιτυχημένο. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θα σου τονίσουν το πρόβλημα που ανακύπτει με το να δημιουργήσεις ένα στερεοτυπικό προφίλ, που αφορά την οικογένεια, τη δουλειά, τη σχέση, το χρήμα, τη δόξα ή την εξωτερική σου εμφάνιση. Ποιο είναι αυτό; Ότι θα ζεις με ένα διαρκές άγχος και ένα διαρκή φόβο για να διατηρείς τα πάντα στην εντέλεια. Για να είσαι για παράδειγμα πάντα ντυμένος «στην πένα» ή πάντα ευγενικός και καλοσυνάτος. Μην φοβάσαι να δείξεις τις αδυναμίες και τις ατέλειές σου, άνθρωπος είσαι, όχι μηχανή.


Κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου

Οι άντρες που είναι πραγματικά σίγουροι για τον εαυτό τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν κάνουν αυτοκριτική με τρόπο που μειώνει την αυτοαξία τους. Για παράδειγμα, δεν κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και τον συγκρίνουν με κάποιον άλλον. Είναι ευγνώμονες για το ποιοι είναι, από την εμφάνιση και το σώμα τους, μέχρι το χαρακτήρα και το μυαλό τους.

Δεν θέτεις ρεαλιστικούς στόχους

Είτε λόγω ανυπομονησίας, είτε λόγω αλαζονείας, με το να στοχεύεις κατευθείαν στην κορυφή, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προσγειωθείς απότομα στον έδαφος και να αποθαρρυνθείς, γιατί τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι ακριβώς όπως τα είχες φανταστεί. Η λύση είναι σταθερά, μικρά βήματα. Κάνε λοιπόν ένα βήμα τη φορά, θέτοντας μικρότερους στόχους, εντός και εκτός επαγγελματικής ζωής.

Συμπεριφέρεσαι αλαζονικά

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την αυτοπεποίθηση από την αλαζονεία. Είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι το «είμαι σίγουρος για τις δυνάμεις μου» δεν σημαίνει πατώ επί πτωμάτων για να γίνω καλύτερος. Το να συμπεριφέρεσαι με άσχημο και υπεροπτικό τρόπο στους γύρω σου -«είμαι εγώ και άλλος κανείς»-, φανερώνει ότι έχεις ανασφάλειες, όχι πίστη στον εαυτό σου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου