Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Δυο λόγια για το θυμό



Ο θυμός είναι μία δύναμη της ψυχής. Είναι δοσμένη από το Θεό όπως είναι δοσμένη η όραση η ακοή, το χέρι, το πόδι, και όλα τα όργανα και οι δυνάμεις του ανθρώπου.
Αυτό το χάρισμα-δώρο το οποίο μας έδωσε ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κακό γι’ αυτό βλέπουμε να ενεργεί και να ενεργείται μέσα από πολλά πάθη όπως εγωισμός, ύβρη, αισχρολογία, χειροδικία, αδικία κατά του αδυνάτου, συκοφαντία, καταστροφή, αυτοκαταστροφή, φόνος, αυτοκτονία .

Όμως ο θυμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το καλό και είναι αυτονόητο ότι γι’ αυτό μας τον έδωσε ο Θεός. Δηλαδή για να τον χρησιμοποιήσουμε εναντίον του διαβόλου, εναντίον του κακού γενικά, εναντίον του κακού εαυτού μας, για την υπεράσπιση του αδυνάτου, για την υπεράσπιση του αδικουμένου, για την υπεράσπισή του καλού και των αξιών της ζωής.

Ο θυμός είναι απαραίτητος στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Ένας άνθρωπος και μια ζωή χωρίς θυμό, είναι σαν ένα σώμα χωρίς νεύρα, πλαδαρό ή χωρίς κόκαλα. Είναι σαν μια οικοδομή η οποία δεν έχει σίδερα μέσα στο τσιμέντο, σαν μια οικοδομή που γκρεμίζεται σε ερείπια με το πρώτο κούνημα ενός μικρού σεισμού.
Βεβαίως είναι κατανοητό ότι μιλάμε για ένα θυμό μέσα στα πλαίσια της χριστιανικής διάκρισης. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρει να τιθασεύει το θυμό. Ξέρει να χαλιναγωγεί αυτό το ατίθασο άλογο του θυμού προς τα εκεί που είναι κάθε φορά ο σωστός προορισμός, η σωστή επιδίωξη.
Ο θυμός και η οργή δίνουν με τον τρόπο τους μήνυμα στον άλλον (στον αίτιο του κακού), ότι ξεπεράστηκαν τα όρια της αντοχής. Ο θυμός δείχνει ενόχληση, οργή, δείχνει πόνο, απογοήτευση. Ότι ο θυμωμένος βρέθηκε σε μια κατάσταση για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένο και ίσως δεν ξέρει ή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Όπως είπαμε ο θυμός είναι ένα δώρο από το Θεό στον άνθρωπο, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί. Όπως καλλιεργούμε τις δυνατότητες του χεριού και το μαθαίνουμε να γράφει και να κάνει διάφορες άλλες εργασίες, έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί και ο θυμός ώστε:
  • Να μην γίνεται κακή χρήση.
  • Όταν γίνεται καλή χρήση να μην ξεπερνιούνται τα όρια της ευπρέπειας, της ευγένειας, της χριστιανικής συμπεριφοράς.
  • Να μην μπαίνουμε στην περιοχή της αμαρτίας.
Συμπέρασμα:
Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, το θυμό, το δώρο αυτό του Θεού, εναντίον κάθε κακού, προσέχοντας να μην ξεφύγουμε σε συμπεριφορές που εξυπηρετούν τα σχέδια του διαβόλου. Η καλύτερη οδηγία για τη χρήση του είναι η γνωστή φράση της Αγίας Γραφής: «οργίζεσθε και μή αμαρτάνετε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου