Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι δυσκολίες που πέρασε όταν ήταν παιδί

Ο Ιωάννης από τη νηπιακή του ηλικία αντιμετώπισε πολλούς δυσμενείς και αρνητικούς ψυχολογικούς παράγοντες για την ψυχική και τη διανοητική του ανάπτυξη.
Κατά πρώτο, ο πατέρας του Σεκούνδος στρατηλάτης της Συρίας, πέθανε πρόωρα αφήνοντας τον Ιωάννη, νήπιο ακόμη ορφανό στα χέρια της μητέρας του Ανθούσας, η οποία ήταν μόλις 20 χρόνων. Έτσι ο Ιωάννης δεν γνώρισε ουσιαστικά πατέρα, πράγμα που αποτελούσε σοβαρό μειονέκτημα για την ψυχική και διανοητική του ανάπτυξη.

Σ' αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι υπήρξε μοναχοπαίδι, που και αυτό πολλές φορές γίνεται μειονέκτημα για την παθολογική αγάπη που δείχνουν συνήθως στα μοναχοπαίδια οι γονείς τους.
Αν τώρα προσθέσεις και την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε και που ήταν ένας σωστός πειρασμός για την εύκολη τη ζωή των ανέσεων και των υλιστικών απολαύσεων, που ασφαλώς γίνεται εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, τότε θα αντιληφθείς τους αρνητικούς ψυχολογικούς παράγοντες που είχε να υπερνικήσει, ο Ιωάννης.
Εδώ ακριβώς φαίνεται η πολύτιμη προσφορά της χριστιανικής πίστης, που δημιούργησε το ψυχικό μεγαλείο εκείνης της νεαρής μητέρας και χήρας που λεγόταν Ανθούσα. Η Ανθούσα, η οποία βάσταξε το σταυρό της χηρείας από τα 20 της χρόνια για να αφοσιωθεί ακριβώς στην ανατροφή του μονάκριβου παιδιού της, του Ιωάννη, για το οποίο υπήρξε και μάνα και πατέρας, κατόρθωσε να δώσει μια τόσο τέλεια ανατροφή στο παιδί της, ώστε όχι μόνο να υπερνικήσει τα μειονεκτήματα από το ότι ήταν ορφανός και μονάκριβο παιδί της μητέρας του, αλλά και να του δημιουργήσει μια δυνατή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ψυχικό σθένος σπάνιο, με αυτοπεποίθηση θαυμαστή και με διανοητικά προσόντα έκτακτα.
Η Ανθούσα, η υπεροχή αυτή μητέρα, κατόρθωσε να προσφέρει στον μονάκριβο βλαστό της απέραντη και περίσσεια την αγάπη της και τη στοργή της, χωρίς όμως να εμποδίσει την ανεξάρτητη λειτουργία του και την αυτονομία της προσωπικότητάς του, χωρίς να τον πνίξει με τα χάδια της, χωρίς να τον «δέσει» με τον εαυτό της, χωρίς να του ικανοποιεί τις ιδιοτροπίες και τα παράλογα καπρίτσια και χωρίς να τον κάνει εγωκεντρικό και ατομιστή.
Και ήταν η πίστη προς το Χριστό η οποία έδωσε στην Ανθούσα τη δύναμη και τα μέσα για να προσφέρει μια τόσο τέλεια ανατροφή στο μονάκριβο παιδί της. Και ήταν πάλι η πίστη προς το Χριστό που έδωσε στον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο τη θαυμαστή προσωπικότητά με τα υπέροχα διανοητικά χαρίσματα.
Δεν είχε λοιπόν καθόλου άδικο ο ειδωλολάτρης διδάσκαλος της ρητορικής ο Λιβάνιος, ο οποίος είπε για την Ανθούσα: "Βαβαί, οίαι παρά χριστιανοίς γυναίκες εισί". Δηλαδή, Πω, πώ, τι θαυμάσιες γυναίκες υπάρχουν ανάμεσα στους χριστιανούς!
Ύστερα από αυτά είσαι ασφαλώς σε θέση να καταλάβεις πόσο ωφέλιμο θα είναι για το παιδί σου, τόσο για την ψυχική του ωριμότητα όσο και για την διανοητική του ανάπτυξη να αποκτήσει μια γνήσια θρησκευτικότητα και μια ζωντανή πίστη προς το Χριστό, η οποία θα του προσφέρει ένα πνευματικό προσανατολισμό στη ζωή του, θα μειώσει και θα εξαλείψει τελείως τους τυχόν αρνητικούς ψυχολογικούς παράγοντες και θα του δώσει το ψυχικό σθένος και την πνευματική δύναμη να ανάπτυξη στο μέγιστο δυνατό τη διάνοια και την ευφυΐα του και να δημιουργήσει μια δυνατή και ακέραιη προσωπικότητα.


Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ Μπέκου, ΚΑΝΕ ΕΞΥΠΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, Εκδόσεις Χριστιανική Ελπίς, δεύτερη έκδοση Θεσσαλονίκη 2011, σελ. 189 - 192


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου