Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Δίαιτα για δυσκοιλιότητα

Μετά από μια περίοδο έντονου άγχους, κακής διατροφής και στρες πολύ πιθανό να σας εμφανισθεί δυσκοιλιότητα. Άλλες αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η αναβλητικότητα του να βρεθεί κάποιος στην τουαλέτα, η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, η μη επαρκής κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών, η έλλειψη κίνησης και η χρόνια χρήση καθαρτικών. Επίσης υπάρχουν και παράγοντες που αφορούν τον οργανισμό, τον μεταβολισμό, καθώς και νευρογενείς και γαστρεντερικοί παράγοντες, που μπορεί να προκαλούν τη δυσκοιλιότητα. Μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΟΔΗΓΙΕΣ για Δίαιτες Υψηλές σε Φυτικές Ίνες
1.    Αυξήστε την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως όπως το ψωμί, το αλεύρι, τα δημητριακά σε περίπου 6 – 11 μερίδες.
2.    Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών (5-8 μερίδες την ημέρα)
3.    Καταναλώστε προϊόντα όπως δημητριακά με πολλές φυτικές ίνες και όσπρια έτσι ώστε να έρθει η κατανάλωση στα 25 γραμμάρια την ημέρα.
4.    Αυξήστε την ποσότητα νερού, και γενικότερα υγρών, στα 2 λίτρα την ημέρα.

Συστάσεις:
•    Καλό είναι οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας να είναι περίπου 18 με 24 γραμμάρια την ημέρα.
•    Καλό είναι ένας άνθρωπος να παρατηρεί τη συχνότητα των κενώσεων ώστε να μπορεί να αυξομειώνει έπειτα και μόνος τη ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχονται στη διατροφή του ώστε να έχει καλή λειτουργία του εντέρου.
•    Το βάρος των κοπράνων για την πρόληψη των γαστρεντερικών προβλημάτων καλό είναι να μην είναι κάτω από 100 γραμμάρια την ημέρα. Ακολουθώντας όμως τις γενικές συστάσεις, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα στις κενώσεις.
•    Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν μόνο ενήλικες όσον αφορά την ποσότητα. Στα παιδιά λόγω του χαμηλότερου βάρους τους υπάρχουν ανάλογα και μικρότερες ανάγκες φυτικών ινών.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.diatrofi.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου