Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Διατραχές συμπεριφοράς εμφανίζουν τα παιδιά που δεν κοιμούνται σωστά

Διατραχές συμπεριφοράς εμφανίζουν τα παιδιά που δεν κοιμούνται σωστά
Νέα έρευνα επισημαίνει την σημασία του σταθερού ύπνου στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά που δεν κοιμούνται σε σταθερές ώρες αλλά κάνουν άτακτο ύπνο έχουν περισσότερες πιαθνότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, από την ηλικία των 3 έως τα 7 έτη, τα προβλήματα συμπεριφοράς επιδεινώνονταν μεταξύ όσων είχαν διακυμάνσεις στην ώρα του ύπνου. Στα προβλήματα συμπεριφοράς περιλαμβάνονταν η υπερδραστηριότητα, προβλήματα συναναστροφής με τους συνομηλίκους και συναισθηματικές δυσκολίες.
Η ερευνήτρια Yvonne Kelly, σημείωσε ότι οι επιδράσεις συσσωρεύονται στην παιδική ηλικία.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα ευρήματα είναι αναστρέψιμα. Παιδιά που αλλάζουν και κοιμούνται σε σταθερές ώρες έχουν βελτίωση στη συμπεριφορά τους.
 
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Pediatrics.'
 
Η Kelly, του University College London, ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 10.000 παιδιών.
 
Στην ηλικία των 3, 5 και 7 ετών ρωτήθηκαν οι μητέρες αν τα παιδιά τους πάντα, συνήθως, ορισμένες φορές ή ποτέ πήγαιναν στο κρεβάτι τακτική ώρα τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι μητέρες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε να εντοπίζει προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
 
Γενικά, περίπου 1 στα 5 παιδιά δεν είχαν τακτική ώρα ύπνου στην ηλικία των 3 αλλά το ποσοστό μειώθηκε σε λιγότερα από 1 στα 10 στις ηλικίες 5 και 7 ετών.
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά 7 ετών που δεν έχουν τακτική ώρα ύπνου είχαν περισσότερες δυσκολίες στη συμπεριφορά. Όσο μεγαλύτερο διάστημα δεν είχαν τακτικό πρόγραμμα τόσο χειρότερες ήταν οι επιδόσεις τους.
 
Η σχέση ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι παιδιά από πιο φτωχά νοικοκυριά των οποίων οι γονείς ήταν λιγότερο εκπαιδευμένοι και των οποίων οι γονείς είχαν φτωχότερη ψυχική υγεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν τακτική ώρα ύπνου.
 
Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η μη τήρηση τακτικού προγράμματος στον ύπνο θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού διαταράσσοντας το φυσιολογικό βιολογικό ρολόι των παιδιών ή τον κιρκαδιανό ρυθμό.
 
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο ύπνος θεωρείται σημαντικός, γιατί βοηθά τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά, να ωριμάσουν.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η απόκτηση της ικανότητας ελέγχου της συμπεριφοράς είναι κεντρική αναπτυξιακή διαδικασία της πρώιμης παιδικής ηλικίας και εξέφρασαν ανησυχίες ότι η επίδραση του άτακτου προγράμματος στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να επηρεάσει τα παιδιά σε όλη τη ζωή τους.
 
Ωστόσο, η αναστρεψιμότητα των επιδράσεων σημαίνει ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι δυνατό να επέμβουν όσοι ασχολούνται με την περίθαλψη.
Για παράδειγμα, η έρευνα υπέδειξε ότι η εξέταση για διαταραχές στο πρόγραμμα ώρας ύπνου θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ρουτίνας για ιατρικά τσεκαπ.
 
Ωστόσο, σημείωσε ότι όταν οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες ή σε βάρδιες μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να διατηρήσουν υγιή οικογενειακή ρουτίνα, επομένως χρειάζονται οδηγίες που θα τους βοηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου