Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα διαλέξουμε τα σωστά παπούτσια για το παιδί μας

images (1)
Τα παιδικά ποδαράκια μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που το σωστό νούμερο στο παπούτσι του παιδιού, αποτελεί επιστημονική διατριβή για τον γονιό. Καλώς ή κακώς, καλούμαστε πολύ συχνά να αγοράζουμε νέο ζευγάρι στο παιδί μας, και σωστά πράττουμε αφού έτσι βοηθάμε το πόδι να εφαρμόζει στο υπόδημα και το παιδί να αισθάνεται άνετα.

 Στα παιδάκια έως 16 μηνών, το νούμερο μεταβάλλεται ανά ένα κάθε 3 μήνες. Μετά και μέχρι περίπου να κλείσει τα 2 έτη, το νούμερο παπουτσιού αλλάζει ανά μισό κάθε τρίμηνο. Στην ηλικία των 2 ετών και μέχρι τα 3, μεγαλώνει μισό νούμερο κάθε 4 μήνες. Και μέχρι να κλείσει τα 5 έτη, το πόδι θα μεγαλώνει κάθε 6 μήνες, ένα νούμερο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανησυχήσετε αν το πόδι του παιδιού σας μεγαλώνει με άλλους ρυθμούς – κάθε παιδί έχει τη δική του ανάπτυξη.

Εμείς πάντως πρέπει να ελέγχουμε κάθε δίμηνο αν το παπούτσια του είναι άνετα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πώς θα διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας φοράει το παπούτσι που πρέπει;

Αρχικά θυμηθείτε ότι το παιδικό παπούτσι πρέπει να είναι ελαφρύ, εύκαμπτο, μαλακό. Το πόδι να συγκρατείται και να μην επιπλέει. Προτιμάμε παπούτσια δερμάτινα και όχι πλαστικά.

Η σόλα να είναι αντιολισθητική κι επίπεδη. Μην παίρνετε στα κοριτσάκια παπούτσια με τακουνάκι κι ας τείνουν να γίνουν μόδα!

Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να κουνιούνται άνετα τα δάχτυλά του πάνω κάτω.
images

Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού να απέχει από την άκρη του παπουτσιού από 0,5 έως 1,25 εκατοστά.

Μην αγοράζετε παπούτσια με μυτερή μύτη. Πρέπει να είναι στρογγυλή ώστε να μην πιέζει τα δάχτυλα.

Ελέγξτε ακόμη τις εσωτερικές ραφές στο παπούτσι. Βάλτε μέσα το χέρι σας και τσεκάρετε ότι δεν εξέχουν κι άρα δεν θα το ερεθίζουν όταν τα φοράει.

Προσέξτε όταν αγοράζετε μπαλαρίνες στα κοριτσάκια, γιατί συμβαίνει συχνά να «χτυπούν» στο πίσω μέρος, κι αυτό το διαπιστώνουν όταν τελικά τα έχουμε αγοράσει και τα φορέσουν γι’ αρκετή ώρα.

images (2)


Τσεκάρετε όμως και το πλάτος του παπουτσιού περνώντας το δάχτυλό σας μέσα από τις άκρες του. Αν δε το δάχτυλο δεν κινείται άνετα σημαίνει ότι το παπούτσι είναι σφιχτό. Αν σας φαίνεται φαρδύ, σφίξτε περισσότερο τα κορδόνια και ξανατσεκάρετε την εφαρμογή.

Ζητήστε απ’ το παιδί να φορέσει και τα δύο παπούτσια, γιατί συμβαίνει κάποιες φορές, το ένα πόδι να είναι μικρότερο απ’ το άλλο. Μετά πείτε του να τρέξει και να περπατήσει, ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί να κινηθεί άνετα.

Επίσης, αν πρόκειται να αγοράσετε κλειστά παπούτσια, πάρτε μαζί σας και χοντρές κάλτσες για να φορέσει το παιδί στην… πρόβα.

Ειδικά για τα μικρά παιδάκια, αποφύγετε παπούτσια που κλείνουν δύσκολα γι’ αυτά (π.χ. με κορδόνια). Προτιμήστε παπούτσια με σκρατς που μπορούν να τα χειριστούν.

images (3)

Θυμηθείτε ακόμη ότι στα αθλητικά παπούτσια, φοράμε ένα νούμερο μεγαλύτερο απ’ τα κανονικά.

Και μην φοράτε στο παιδί παπούτσια πολυφορεμένα από άλλα παιδιά, γιατί ο πάτος έχει χάσει την ορθοπεδική φόρμα του κι αυτό θα το βλάψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου