Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

«Παιδί και διαδίκτυο» - Εμείς πρέπει να δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα



Του Κώστα Δαντίλη
Με αυτό το πραγματικά πολύπλοκο θέμα ασχολήθηκε ο Οικονομολόγος-Δημοσιογράφος κ. Μάκης Παπαγεωργίου στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» της Ευαγγελίστριας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε για το internet: «Θεωρώ ότι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος στα χέρια του».


Σημείωσε πως είναι ένα μέσον που όσο περνάει ο χρόνος, συνεχώς εξελίσσεται και το παρομοίασε με ένα ταξίδι «που συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο και αλλάζει τη ζωή μας ριζικά».

Αφού ανέφερε πως πριν μερικά χρόνια χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο ερευνώντας για ένα θέμα, ενώ σήμερα εκμεταλλευόμενοι τη σύγχρονη τεχνολογία αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, τόνισε πως τα πράγματα με το διαδίκτυο γίνονται πιο απλά και μπορούν οι άνθρωποι να συνεργάζονται όπου κι αν βρίσκονται.

«Ταυτόχρονα το διαδίκτυο είναι και ένα επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ακριβώς πως θα το χρησιμοποιήσουν» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου, συμπληρώνοντας πως γίνεται πιο επικίνδυνο στα χέρια των παιδιών που δεν τα μαθαίνουμε να το χρησιμοποιούν σωστά και «τα αφήνουμε να το μάθουν εμπειρικά» χωρίς εμείς οι μεγαλύτεροι να τα εκπαιδεύουμε σωστά.

«Κάνουμε το λάθος που κάναμε με την τηλεόραση» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως προκειμένου να μην μας ενοχλούν τα ‘’παρκάρουμε’’ σε έναν υπολογιστή. Τόνισε όμως πως «η ζημιά την οποία μπορούμε να προκαλέσουμε με αυτή την αντιμετώπιση στα παιδιά μας, είναι πολλαπλάσια από την τηλεόραση» γιατί στην τηλεόραση η σχέση είναι μονόδρομη, ενώ στο internet η επικοινωνία αμφίδρομη και δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι άλλοι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να επικοινωνεί το παιδί μας.

Χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως την «μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση του 20ου αιώνα», λέγοντας πως «επέτρεψε τη διάχυση της πληροφορίας σε όλο τον κόσμο» αποτελώντας έτσι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε με έμφαση πως υποχρέωση όλων όσοι ασχολούνται με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, είναι να μάθουν το internet και να αποκτήσουν μια δημιουργική σχέση με το διαδίκτυο.

Αφού τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο ενημερωνόμαστε, ακούμε μουσική, ψυχαγωγούμαστε «έχει αλλάξει ριζικά», ανέφερε πως έχουμε περισσότερες από 700 δις ανηρτημένες ιστοσελίδες με 2 δις κατοίκων – χρηστών, ποσοστό το οποίο καθημερινά αυξάνεται με γοργό ρυθμό, συμπληρώνοντας πως στη χώρα μας «οι μισοί Έλληνες είμαστε καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου».

Μιλώντας για τις εφαρμογές που έχει το διαδίκτυο στην καθημερινή μας ζωή, τόνισε πως με το internet παράγεται γρηγορότερα το επιστημονικό μας έργο, έχει αντικαταστήσει τις χειρόγραφες επιστολές που στέλναμε με το ταχυδρομείο και «αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενημέρωσης».

Κάνοντας λόγο για τα πλεονέκτημα του internet έναντι της τηλεόρασης, ως θετικό ανέφερε το ότι με διαδίκτυο επιλέγουμε διάφορες πηγές προκειμένου να πληροφορούμαστε πολύπλευρα και με περισσότερη αντικειμενικότητα, ενώ σαν αρνητικό ανέφερε τον κίνδυνο της ποιότητας και της όχι και τόσο εγγυημένης πληροφορίας, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Υποστήριξε πως με την ανάπτυξη της web TV, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τηλεόραση, χωρίς να εξαιρεί από αυτή την αλλαγή και την τηλεφωνική μας επικοινωνία η οποία με τα προγράμματα που διαθέτει το internet, έχει εξελιχθεί.

Ως αποτέλεσμα των εφαρμογών του internet στην καθημερινότητά μας, ανέφερε ότι έχουν βελτιωθεί οι τραπεζικές μας συναλλαγές, ο δημόσιος τομέας, και οι τομείς της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, μπορούμε και «κατεβάζουμε» βιβλία, ταινίες και τραγούδια, συμπληρώνοντας πως έχει αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο όπου αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να χάσουμε χρόνο

Συνοψίζοντας τα παραπάνω υπογράμμισε με έμφαση ότι αυτή είναι η μία όψη του διαδικτύου αναπτύσσοντας στη συνέχεια τους κινδύνους του internet .

«Είναι ένας απέραντος κόσμος» είπε χαρακτηριστικά και προβλήθηκαν 2 video από τα στιγμιότυπα των οποίων μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την επικινδυνότητα του διαδικτύου.

Επίσης ανέφερε δύο συγκλονιστικά παραδείγματα που άντλησε από το αστυνομικό δελτίο και αφορούσαν την προσωπική ζωή των παιδιών και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, το χώρο των πάσης φύσεως παιχνιδιών, τη βία και το έγκλημα μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και τη σεξουαλικότητα και τα θέματα παιδοφιλίας.

Έκανε λόγο για την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζοντας πως έχουν καταφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι οι καλοί μας άγγελοι».

«Όπως στα παιδιά μας θα μάθουμε από μικρά πως να πιάνουν το μαχαίρι ή το πιρούνι από τη λαβή και όχι από την κοφτερή του μεριά, έτσι πρέπει να τους μάθουμε πως θα χρησιμοποιούν το internet γιατι είναι μέρος της καθημερινότητάς τους» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαγεωργίου και ανέφερε τις βασικές αρχές που θα πρέπει οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους.

Έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με την εταιρία 90 εκατομύρια σελίδες του facebook είναι πλαστές και συμπερασματικά υπογράμμισε πως:

• Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και δεν πρέπει να επικοινωνούμε με ανθρώπους που δεν ξέρουμε. • Δεν συναντάμε ποτέ ανθρώπους που μιλάμε στο internet και δεν τους ξέρουμε. • Προσέχουμε τι υλικό αναρτούμε στο διαδίκτυο. «Δεν πρέπει να μετανιώσουμε ποτέ για το υλικό που ανεβάζουμε στο internet», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν πως οτιδήποτε τα ενοχλεί, τα απειλεί, τα εκβιάζει… πρέπει να μας λένε τι συμβαίνει», σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση και τόνισε πως θα πρέπει να τους επιστήσουμε την προσοχή στο πώς θα συμπεριφέρονται και οι ίδιοι στο internet χωρίς να προκαλούν κακό σε άλλους.

Σημαντικό μερίδιο στην ομιλία του αφιέρωσε στο θέμα του εθισμού των παιδιών από το internet, λέγοντας ότι πρέπει να θέσουμε όρια και στην χρήση του υπολογιστή.

«Ο εθισμός του internet είναι εδώ», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τις μονάδες απεξάρτησης που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τέλος αναφέρθηκε τόσο στα ψυχολογικά όσο και στα σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από τον εθισμό του internet, υπογραμμίζοντας πως ο υπολογιστής είναι κοινόχρηστη συσκευή που πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο. «Μην κάνουμε το λάθος να αγοράζουμε δικό τους υπολογιστή που θα έχουν στο δωμάτιό τους» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας με έμφαση ότι εμείς πρέπει να δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα.

«Το ζητούμενο είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση του εθισμού» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «όλες οι μέθοδοι απεξάρτησης ξεκινούν από την ίδια την οικογένεια». Για να φτάσει ένα παιδί να απομονώνεται με τις ώρες στο internet, κάτι δεν πάει καλά στην οικογένεια τόνισε και έκλεισε λέγοντας πως κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη σχέση των παιδιών μας με το internet, εκτός από εμάς. Μόνο η ενεργός παρέμβαση των γονέων μπορεί να λύσει το πρόβλημα.


Το video από την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου