Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Πώς πρέπει να διαβάζει ένα παιδί


Το θέμα της μελάτης των παιδιών στο σπίτι απασχολεί πάρα πολλούς γονείς. Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν πώς πρέπει να διαβάζει το παιδί, πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένο το δωμάτιό του, τι να υπάρχει μέσα σ’  αυτό και τι όχι.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται οπωσδήποτε πρόγραμμα για τη μελέτη τους. Είναι αναγκαίο να έχουν μία συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζουν. Δεν ενδείκνυται το διάβασμα αμέσως μόλις γυρίσουν από το σχολείο, διότι τα παιδιά είναι κουρασμένα από το σχολείο τους. Το ίδιο δεν συνιστάται το διάβασμα αργά το βράδυ, επειδή συσσωρεύεται η κούραση της ημέρας αλλά και οι διάφορες εντάσεις της καθημερινότητας.
Το ιδανικό είναι να φάνε το μεσημεριανό τους, να παίξουν ή να κοιμηθούν λίγο, και το απόγευμα που θα είναι ξεκούραστα και με καθαρό μυαλό να ξεκινήσουν την μελέτη τους. Με τον τρόπο αυτό, και λιγότερο χρόνο θα ξοδέψουν αλλά και θα είναι πιο αποδοτικά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να είναι σταθερός και ο χώρος της μελέτης. Πολλά παιδιά προτιμούν να διαβάζουν στην κουζίνα για να έχουν κοντά την μαμά, άλλα στο πάτωμα ξαπλωμένα, άλλα στη δουλειά του μπαμπά, στη γιαγιά, στο σαλόνι. Ο ιδανικός χώρος είναι σαφέστατα το δωμάτιο του παιδιού, ή αν δεν έχει δικό του και το μοιράζεται με τα αδέρφια του, τότε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει το δικό του γραφείο μελέτης.
Ο χώρος της μελέτης του παιδιού καλό είναι να είναι προστατευμένος τόσο από τις ενοχλήσεις των επισκεπτών, όσο και από τις εισερχόμενες και εξερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις.
Χρειάζεται να προσέξουμε και τη στάση του σώματος του παιδιού κατά τη διάρκεια της μελέτης του. Η στάση πρέπει να είναι υγιεινή και σωστή. Πρέπει να αποφύγει καμπουριασμένη στάση, πολύ σκυμμένο κεφάλι, σκολιωειδή στάση κλπ
Θεωρούμε σαν δεδομένο ότι τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος, όσο και κατά τη διάρκεια της μελέτης οι γονείς και τα αδέλφια αποφεύγουν τις εντάσεις και τις προστριβές μεταξύ τους και πολύ περισσότερο τους καυγάδες. Διότι αυτά εκτροχιάζουν το παιδί από τη γραμμή της μελέτης, πέρα από τις άλλες αρνητικές επιδράσεις τους στην ψυχή του που δεν είναι βέβαια αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Τι πρέπει όμως, να υπάρχει στο δωμάτιο του παιδιού;
1. Καταρχάς, ένα γραφείο, πάνω στο οποίο θα υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα(π.χ. βιβλία και τετράδια σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, κασετίνα, ένα ποτήρι νερό για να μην χρειάζεται να κάνει μεγάλα διαλλείματα αν διψάει). Επίσης, ένα φωτιστικό (αριστερά αν πρόκειται για δεξιόχειρα, δεξιά αν πρόκειται για αριστερόχειρα) για να έχει καλύτερη ορατότητα όταν γράφει ή διαβάζει. Η ένταση του φωτισμού πρέπει να είναι προσεγμένη, ούτε μικρή, ούτε μεγάλη.
2.  Ένα ρολόι στον τοίχο με μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορεί να οργανώνει τον χρόνο του. Καλά είναι να μην έχει τον ήχο του τικ-τακ, ώστε να μην διασπάται η προσοχή του.
3. Σε ένα ευδιάκριτο σημείο να υπάρχει αναρτημένο το εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα του παιδιού. Το πρόγραμμα θα το συμβουλεύεται και για το διάβασμα, αλλά και για όσα θα πρέπει να έχει μαζί του στη σχολική τσάντα για την αυριανή μέρα.
4. Μπορείτε, επιπλέον, να φτιάξετε ένα «πρόγραμμα διαβάσματος», πχ: ξεκινάω με την αντιγραφή, έπειτα ορθογραφία, διάλλειμα, μαθηματικά κτλ. Χρησιμοποιείστε λίστα και όχι κείμενο, λίγα λόγια, αρκετές εικόνες. Το διάβασμα του παιδιού θα είναι πιο οργανωμένο αν γνωρίζει ακριβώς τι και με ποια σειρά πρέπει να τα κάνει.
5. Συρτάρια όπου εκεί θα βρίσκονται όλα τα σχολικά είδη, π.χ. στο πρώτο συρτάρι τα μολύβια, γόμες, ξύστρες, στο δεύτερο τα μπλοκ ζωγραφικής, μπογιές, στο τρίτο τα τετράδια κτλ.
6. Καλό είναι να μην υπάρχουν κοντά του την ώρα του διαβάσματος διάφορα παιχνίδια που εύκολα θα του αποσπάσουν την προσοχή.
7. Η ύπαρξη υπολογιστή είναι χρήσιμη για αναζήτηση πληροφοριών, αλλά είναι και παγίδα που θα εκτρέψει το παιδί από τη μελέτη.
Η οργάνωση και η έλλειψη πολλών ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων στον χώρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν ξεκινήσετε την μελέτη των σχολικών μαθημάτων στο σπίτι. Καλό διάβασμα!
Διασκευή από άρθρο της εργοθεραπεύτριας Σοφίας Μ. Κουλούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου