Κάποιες φορές μας συμβαίνουν ορισμένα πράγματα τα οποία μετέπειτα λειτουργούν ως διδάγματα, ή αλλιώς ως τα όρια που βάζουμε -μέχρι που χρειάζεται να φτάσουμε την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο. Όπως για παράδειγμα, πώς φτιάχνεται μια συνταγή, αν την προηγούμενη φορά ρίξατε κάτι και σας ξίνισε, θα το γνωρίζετε για την επόμενη φορά, να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά.
Ας ξεκινήσουμε με τον συναισθηματικό τομέα που παίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη ζωή μας, καθώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τηψυχολογία μας. Στην εποχή μας, δύσκολα βρίσκει κάποιος άτομο που να μην έχειπληγωθεί ή να μην έχει νιώσει έστω έναν μικρό πόνο από κάθε λογής συμβάν στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Πόσες είναι οι φορές που έχετε πει «τέλος» και πόσες είναι οι φορές που τοπαρατείνατε τελικά; Και , εντέλει, το μετανιώσατε οικτρά. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεται κάποιος να πάθει για να μάθει. Και ακόμα χειρότερα, χρειάζεται να μάθει με τον χειρότερο τρόπο. Ψέμα, κοροϊδία, αίσθημα μοναξιάς στη σχέση είναιανεπίτρεπτα συναισθήματα και κάθε άλλο παρά να αψηφούνται πρέπει. Όλα αυτά, όμως, μας διδάσκουν, μας κάνουν όσο πρέπει καχύποπτους και τοποθετούν μέσα μας ένα νοητό «καμπανάκι κινδύνου» για την επόμενη ενδεχόμενη φορά.
Άλλο ένα σημαντικό μάθημα βγαίνει από τις φιλίες. Εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν και, γενικότερα, ισχύει ότι για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη σε ό,τι αφορά τη φιλία, από την άλλη υπάρχουν και ορισμένα χαρακτηριστικά που θεωρούνται καθολικώς δεδομένα. Χαρακτηριστικά όπως είναι ηανιδιοτέλεια, η αλληλοϋποστήριξη, η έλλειψη ζήλιας, η στήριξη τόσο στα δύσκολα, όσο και στα εύκολα- είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν μια δυνατή φιλία. Η απουσία αυτών δυσκολεύει την αντοχή της φιλίας στο πέρασμα των χρόνων. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα νιώθατε και σκάρτες καταστάσεις έχουν αντικαταστήσει άλλοτε υγιείς και ξεκάθαρες, γινόσαστε και εσείς πιο δύσπιστοι και επιλεκτικοί με πιο αναμενόμενες κατά τα άλλα απαιτήσεις.
Γενικότερα, το κομμάτι της αναμονής σε κάθε τομέα της ζωής σας- αναμονή η οποία δεν σας ανταμείβει τελικά- σας μαθαίνει ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να χαρίζετε χρόνο από τη ζωή σας σε άτομα και καταστάσεις που σας φθείρουν, σας αγχώνουν και στο τέλος σας απογοητεύουν. Ο Σαίξπηρ είχε πει: Είμαι πάντα ευτυχισμένος. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν περιμένω τίποτα από κανέναν. Οι προσδοκίες πάντα πληγώνουν. Η ζωή είναι μικρή. Για αυτό αγάπα τη ζωή σου και συνέχισε να χαμογελάς. Έχετε κατανοήσει πια, ότι αν κάτι είναι γραμμένο για εσάς θα βρει τον τρόπο του να σας προσεγγίσει. Ούτε να το περιμένετε καρτερικά μένοντας άπραγοι, ούτε να χαλιέστε αν δεν γίνει τελικά*.
Η εργασία σας πόσα σας έχει διδάξει; Λογικά πολλά πράγματα. Σίγουρα έχετε βρεθεί σε κάποιο αδιέξοδο, κάποιο τρομερό δίλημμα ή σε θέση μάχης, άμυνας ή επίθεσης. Ακόμα χειρότερα μπλεγμένοι σε κάποιο σκάνδαλο, ίντριγκα, πλεκτάνη ή ακόμα και έχετε γίνει θεατές παράδοξων σκηνών που δεν είχατε φανταστεί ποτέ ξανά. Στη μέση ενός κουτσομπολιού από άτομο που δεν περιμένατε για άτομο που δεν πήγαινε το μυαλό σας ή σε ανταγωνιστικό πεδίο;
Από εργασιακή αδικία πώς τα πάτε; Αν μη τι άλλο, λοιπόν, είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν στον εργασιακό τομέα και αν έχει να σας διδάξει κάτι τότε αυτό είναι σίγουρα το ότι δεν χρειάζεται να μπλέκεστε σε συζητήσεις που δεν σας αφορούν και να ανακατεύεστε με πράγματα που δεν βρίσκονται στη δική σας ακτίνα. Όσο περισσότερο διακριτικοί είστε, τόσο λιγότερο θα ακούγεται το όνομά σας σε σκάνδαλα και κουτσομπολιά.
Τα παραπάνω αποτελούν, ίσως , τα σπουδαιότερά μαθήματα που μπορούμε να διδαχτούμε στη διάρκεια της ζωής μας. Αποτελούν τους πυλώνες στους οποίους μπορεί να χτίζονται και άλλα αξιόλογα μαθήματα. Άλλωστε ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης, αντιλαμβάνεται και δέχεται συνεπώς διαφορετικά το κάθε συμβάν, βγάζει από αυτό τα δικά του συμπεράσματα, τα οποία και αποτελούν τα δικά του διδάγματα. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο, να θυμόμαστε τι έχει το κάθε συρτάρι που τραβήξαμε, έτσι ώστε να μην απορούμε με αυτό που έκρυβε αν το ανοίξουμε ξανά.
*Σημείωση Bloger: Αυτό δεν σημαίνει παραδοχή της έννοιας του πεπρωμένου. Εξάλλου αυτό είναι αντίθετο με την χριστιανική θεώρηση των πραγμάτων. Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε όσο μπορούμε το αύριο και τον κόσμο γύρω μας. Φυσικά και χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και βλέπουμε αν μερικά πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και πάντως δεν αγωνιζόμαστε για ανέφικτα πράγματα π.χ. να αλλάξουμε κάποιες συνθήκες στη δουλειά που είναι αδύνατο να αλλάξουν και για χάρη αυτής της προσπάθειας καταστρέφουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου