Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παντού Ελλάδα: Aνακαλύφθηκε ψηφιδωτό με ελληνική επιγραφή του Ποσειδώνα στην κεντρική Τουρκία (φωτό)

Παντού Ελλάδα: Ψηφιδωτό με πορτρέτο του αρχαίου θεού της Θάλασσας Ποσειδώνα, ανακαλύφθηκε στην κεντρική Τουρκία.Υπήρχε μάλιστα και ένα απόσπασμα γραμμένο στα ελληνικά το οποίο αναφέρει τα εξής: «Χαίρε σε εσάς από όλους τους λουόμενους».
"Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, βρήκαμε ένα μωσαϊκό σε ένα χωράφι επιφάνειας 11.39 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό είναι χωρισμένο σε δυο βασικές εικόνες. Η απεικόνιση του νοτιοανατολικού μέρους του μωσαϊκού είναι πλήρως κατεστραμμένη, ενώ η απεικόνιση στο βορειο τμήμα δείχνει τον Ποσειδώνα να κρατάει μια τρίαινα. Υπάρχουν δελφίνια αριστερά και δεξιά του Ποσειδώνα. Όταν οι ανασκαφές γύρω απο το μωσαϊκό ολοκληρωθούν, η απεικόνιση θα είναι βαρυσήμαντη. Ο Dervişoğlu επεσήμανε "Πιστεύουμε ότι η απεικόνιση προσδιορίζεται χρονολογικά  στον 3ο με 4ο αιώνα π.Χ".

Ο Σαμπρί Ταρί-Διευθυντής Κουλτούρας και Τουρισμού ανέφερε πως το Γιουμουρταλίκ στην αρχαία εποχή ονομαζόταν Αιγές και ήταν ένα σημαντικό λιμάνι και ότι η ιστορία του φτάνει μέχρι τον 2 αιώνα π.Χ.

Ο Ταρί ανέφερε πως η περιοχή διαθέτει πλούσια ιστορικά ευρήματα, υπενθύμισε πως παλιότερα έχει βρεθεί μωσαϊκό με τον θεό-Έρωτα των Αρχαίων Ελλήνων.
Πιο συγκεκριμένα, σε αρχαιολογικές ανασκαφές  στο Γιουμουρταλίκ του νομού Αδάνων, βρέθηκε ένα σπανίας ομορφιάς μωσαϊκό με θέμα τον Ποσειδώνα τον θεό της θάλασσας των αρχαίων Ελλήνων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  Doğan, το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών από  φοιτητές του Πανεπιστημίου Αρχαιολογίας στην περιοχή αυτή .

Επίσης στην επαρχία της  Μπούρσα (Προύσα) ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο αρχαίο ελληνικό βάζο 1500 ετών  προκαλώντας την κινητοποίηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας .

Σύμφωνα με το  ίδιο πρακτορείο ειδήσεων , ένας γεωργός ο οποίος εργαζόταν με το τρακτέρ στην περιοχή Karacabey της Προύσας, ανακάλυψε όλως τυχαίως το βάζο.

Σύμφωνα με την έκθεση αρχικά πορίσματα της έρευνας, το 1,5 μέτρο ψηλό βάζο πιστεύεται ότι είναι ελληνικό και κατασκευάστηκε την ρωμαϊκή περίοδο .

Επί του παρόντος, η αρχαιολογική έρευνα διεξάγεται σε τέσσερις περιοχές, με ψηφιδωτά, στην πλευρά του Αιγαίου και στην Κιλικία.

Η περιοχή της αρχαίας Φώκαιας στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας θεωρείται ως ένα  από τα παλαιότερα πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Στον αρχαιολογικό χώρο διενεργούνται έρευνες από διεθνείς επιστήμονες εδώ και 90 χρόνια και τα ευρήματα είναι πάρα πολλά και ανεκτίμητης αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου