Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς να είσαι καλός μπαμπάς

Οι μπαμπάδες έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ρόλο να παίξουν στη ζωή των παιδιών. Ο καλός μπαμπάς, μάλιστα, έχει κάποια ειδικά γνωρίσματα, όπως το...

Να προσφέρει διασκέδαση!

Πώς να είσαι καλός μπαμπάς
Η πατρότητα είναι ένας ρόλος τρομερά υπεύθυνος αλλά και πολύ διασκεδαστικός. Δείξτε, λοιπόν, στα παιδιά ότι πραγματικά απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί τους.

Να περνά χρόνο και να αναλαμβάνει ευθύνες

Κάποιοι μπαμπάδες, κυρίως λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας, συχνά χάνουν ευκαιρίες να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους. Ωστόσο, όταν η ευκαιρία έχει χαθεί, δεν επιστρέφει. Αν δεν καθιερώσετε την οικειότητα και το ενδιαφέρον προς τα παιδιά και τις ασχολίες τους όσο αυτά είναι ακόμα μικρά, θα είναι δύσκολο να τα κάνετε καθώς θα μεγαλώνουν, ενώ θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη τη βοήθεια και την υποστήριξή σας.

Να είναι πρότυπο στα λόγια και στις πράξεις

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν το σωστό από το λάθος και πρέπει να παίρνουν παραδείγματα από τους πατεράδες τους. Πάρτε, λοιπόν, μπροστά τους αποφάσεις, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές, και εξηγήστε τους τι σας οδήγησε σε αυτές. Μιλήστε τους για τις επιλογές σας στο παρελθόν και γιατί αποδείχθηκαν σωστές ή λάθος.
Εκτιμήστε κάθε σας απόφαση με την σκέψη: Τι θα ήθελα να κάνουν τα παιδιά μου σε αντίστοιχη περίσταση; Διδάξτε τα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν λάθη. Ο καθένας κάνει λάθη. Και εσείς και εκείνα. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να προσπαθούν να τα αποφεύγουν στο μέλλον.

Να δείχνει τρυφερότητα

Κάποιοι άνδρες μπορεί να δυσκολεύονται να προσφέρουν στα παιδιά τους την τρυφερότητα και την επικοινωνία που χρειάζονται. Με το να είστε, όμως, τρυφεροί μαζί τους τούς δείχνετε ότι πραγματικά τα αγαπάτε. Και τους διδάσκετε να είναι και εκείνα τρυφερά με τους άλλους.

Να δείχνει σεβασμό στη μητέρα των παιδιών

Ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των γονιών ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικός, είτε οι γονείς είναι παντρεμένοι είτε όχι. Τα παιδιά μιμούνται τι συμπεριφορές των γονιών τους. Το πώς φέρεστε, λοιπόν, στη μητέρα τους θα τα επηρεάσει στο πώς θα φέρονται και εκείνα όταν γίνουν γονείς.

Να μην έχει παράλογες προσδοκίες από τα παιδιά

Η ζωή ενός παιδιού μπορεί να έχει τα δικά της άγχη, τα οποία να σχετίζονται με τα αδέρφια τους, τους δασκάλους ή τους εκπαιδευτές τους. Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τις επιθυμίες τους και να υπολογίσουν τις ικανότητες και τα όριά τους. Βοηθήστε τα να θέσουν εφικτούς στόχους. Παροτρύνετέ τα να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, χωρίς να τους υπενθυμίζετε τι είχατε πετύχει εσείς στην ηλικία τους ή τι ελπίζετε από αυτά να πετύχουν.

Να μην έχει παράλογες προσδοκίες από τον εαυτό του

Είστε ένας σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του παιδιού σας αλλά θα υπάρξουν και άλλοι που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και την πορεία τους. Όπως εσείς δε μπορείτε να λάβετε τα εύσημα για όλες τις δυνατότητες των παιδιών σας, δεν θα πρέπει να χρεώνεστε και τα λάθη τους.

Να συνειδητοποιεί ότι η δουλειά του μπαμπά δεν τελειώνει ποτέ

Μην θεωρήσετε πως όταν τα παιδιά θα γίνουν 21 ή θα πάρουν πτυχίο, η δουλειά σας τελείωσε. Παρόλο που είναι σημαντικό να τα παροτρύνετε να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα και να έχουν συναισθηματική αυτάρκεια, είναι εξίσου σημαντικό να τους λέτε διαρκώς ότι πάντα θα νοιάζεστε και πάντα θα είστε εκεί για αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου