Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αποταμίευση: 18 προϊόντα στα οποία ξοδεύετε πολλά χωρίς λόγο

 
Αποταμίευση: Σταματήστε να 'πετάτε' τα χρήματά σας

Κάνουμε τόσες πολλές αγορές που κάποιες φορές δεν συνειδητοποιούμε τι αγοράζουμε. Εάν καθίσουμε και σκεφτούμε τα επιπλέον έξοδα που κάνουμε, ίσως αποφασίσουμε να μειώσουμε κάποια από αυτά και κάνουμε αποταμίευση

Σας παρουσιάζουμε 18 προϊόντα που συχνά αποτελούν καθαρή σπατάλη.


1. Λαχεία και άλλα τυχερά παιχνίδια

Υπάρχουν πολλοί που κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα αγοράζουν λαχείο ή κάτι παρόμοιο με την ελπίδα να 'πιάσουν την καλή" και να γίνουν άκοπα και μεμιάς πλούσιοι. Το πιθανότερο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο χάνετε κάθε λίγο και λιγάκι ποσά τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε να κρατήσετε για αποταμίευση. Οι πιθανότητες να κερδίσετε είναι ελάχιστες.

2. Τσιγάρα

Εάν είστε από εκείνους που καπνίζουν κατά μέσο όρο ένα πακέτο την ημέρα, θα έχετε σίγουρα υπολογίσει ότι 'καίτε" περίπου 1.500 ευρώ το χρόνο χωρίς να υπολογίζουμε το τεράστιο κόστος για την υγεία σας.

3. Εμφιαλωμένο νερό

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να μειώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών. Οι εταιρείες λοιπόν χρειάζονταν κάτι νέο για να καλύψουν την μείωση των εσόδων τους. Και το κατάφεραν: σήμερα οι Αμερικανοί πίνουν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από αναψυκτικά και τα κέρδη αυξήθηκαν παρόλο που το νερό είναι το οικονομικότερο αγαθό και είναι εύκολα προσβάσιμο για όλους.

4.Τα γενόσημα

Συνήθως όταν υπάρχουν δύο προϊόντα που είναι ακριβώς τα ίδια, οι καταναλωτές επιλέγουν το οικονομικότερο. Αυτό όμως δεν ισχύει τις περισσότερες φορές για τα φάρμακα και τα γενόσημά τους παρά το γεγονός ότι περιέχουν τα ίδια συστατικά και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Ενημερωθείτε και κάντε αποταμίευση.

5. Ποπ κορν και αναψυκτικά στο σινεμά και στο θέατρο

Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα δεν έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους από τα εισιτήρια αλλά μάλλον από το μπαρ. Η τιμή του ποπ κορν και των άλλων σνακ είναι συνήθως 'τσιμπημένη' εάν σκεφτούμε πόσο θα τα αγοράζαμε στο σούπερ μάρκετ.

6. Καφές στο χέρι

Πριν το Starbucks και όλα τα άλλα καφέ που συναντάς σε κάθε γωνιά του δρόμου, οι άνθρωποι έφτιαχναν καφέ στο σπίτι τους εκτός κι εάν τον έπιναν έξω σε κάποια καφετέρια. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει βέβαια ακόμη αλλά όλο και περισσότεροι παραγγέλνουν καφέ από έξω βάζοντας στην άκρη την ιδέα της αποταμίευσης.

7. Βιβλία

Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι η τέλεια εναλλακτική λύση για να κάνετε αποταμίευση εάν αγαπάτε τα βιβλία. Μέσω μιας εγγραφής σε μία από τις πολλές βιβλιοθήκες που υπάρχουν θα έχετε πρόσβαση σε εκατομμύρια ηλεκτρονικά και μη βιβλία.

8. Χρονομεριστικές μισθώσεις

Οι μισθώσεις αυτού του τύπου μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Προσφέρουν χαμηλές τιμές για ένα κατάλυμα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και η αξία μεταπώλησης είναι χαμηλή.

9. Σκάφη

Το ιδιωτικό σκάφος είναι σημάδι ευημερίας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια σίγουρη ένδειξη σπατάλης. Τα σκάφη είναι ούτως ή άλλως ακριβά αλλά και τα έξοδα συντήρησης καιι φύλαξης καθώς και τα καύσιμα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αναζητήστε άλλες λύσεις και κάντε αποταμίευση.

10. CD και DVD

Η αλήθεια είναι ότι τα CD και τα DVD τείνουν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση αλλά υπάρχουν αρκετοί που εξακολουθούν να τα αγοράζουν παρόλο που υπάρχουν εφαρμογές όπως το Spotify και το Netflix των οποίων η μηνιαία συνδρομή κοστίζει όσο ένα CD.

11. Καλωδιακή τηλεόραση

Όπως η μουσική και οι ταινίες, έτσι και η τηλεόραση περνά σιγά σιγά από την παραδοσιακή της μορφή στο online streaming. Το streaming έχει και το καλό ότι δεν έχει διαφημίσεις και σου δίνει την επιλογή να φτιάχνεις το πρόγραμμα που σε βολεύει ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας παράλληλα και αποταμίευση.

12. Ευχετήριες κάρτες

Φτιάξτε τις δικές σας κάρτες. Είναι πιο προσωπικό και εξοικονομείτε χρήματα.

13. Δωροκάρτες

Οι δωροκάρτες δεν είναι και τόσο δημοφιλείς όσο μπορεί να πιστεύετε. Τουλάχιστον μία στις τρεις μένει αχρησιμοποίητη, όπως ανέφερε το 2014 το CBS, βάσει των σχετικών ερευνών. Κι αυτοί που τελικά τις χρησιμοποιούν, έχουν την τάση να πληρώνουν τουλάχιστον ένα 20% από την τσέπη τους. Μειώστε τα έξοδα και αγοράστε κάτι άλλο.

14. Συνδρομή στο γυμναστήριο

Οι συνδρομές στο γυμναστήριο μπορεί να αποδειχθούν ασύμφορες εάν δεν πηγαίνετε αρκετά συχνά. Υπάρχουν ευτυχώς και άλλοι τρόποι να γυμνάζεστε εκτός γυμναστηρίου και να κάνετε ταυτόχρονα και αποταμίευση.

15. Καλύτερη βενζίνη

Και η απλή την ίδια δουλειά κάνει. Για τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν υπάρχει λόγος να πληρώνετε ακριβότερα επιλέγοντας την premium βενζίνη.

16. Το τελευταίο gadget

Κάθε φορά που βγαίνει στην αγορά η νέα έκδοση οποιουδήποτε gadget η τιμή της προηγούμενης έκδοσης πέφτει φυσικά κατακόρυφα. Το πιθανότερο είναι το παλιό να μην έχει και τόσο μεγάλη διαφορά από το νέο. Εξοικονομήστε χρήματα κι επιλέξτε ένα παλαιότερο μοντέλο με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά.

17. Αγορές αναβαθμίσεων σε παιχνίδια
Όλα αυτά τα δωρεάν παιχνίδια δεν είναι φυσικά δωρεάν. Από κάπου πρέπει να φέρουν κέρδη. Από ότι φαίνεται είναι αρκετά εθιστικά και έτσι πληρώνετε χωρίς να το σκεφτείτε για να περάσετε στο επόμενο επίπεδο.

18. Αποστολές Express

Τα online καταστήματα μπορεί να σας χρεώσουν υπέρογκα ποσά για γρήγορη αποστολή στο σπίτι. Σκεφτείτε εάν το βιάζεστε τόσο πολύ και επιλέξτε την απλή αποστολή κάνοντας αποταμίευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου