Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η επιλογή της κατάλληλης σχολικής τσάντας


Ο εφιάλτης αυτών των ημερών για τους γονείς είναι η απαραίτητη στάση στο κατάστημα με τα σχολικά είδη για τις ετήσιες… προμήθειες: Τετράδια, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, και προπάντων… τσάντα. Εκεί διαπιστώνονται και οι μεγαλύτεροι καυγάδες, δεδομένου ότι τα παιδιά νομίζουν (άδικα;) ότι η τσάντα που κουβαλάνε στο σχολείο είναι μέρος της προσωπικότητάς τους και τα χαρακτηρίζει. Οπως, βέβαια, το παιδί κοιτάζει όλο και πιο πλουμιστά χρώματα και παράξενα σχέδια, έτσι και ο γονιός πρέπει να προσέξει μερικά σημαντικά πράγματα πριν διαλέξει την κατάλληλη τσάντα για το παιδί του. 

1. Μέγεθος. Ποιο είναι το κατάλληλο; Μια συνηθισμένη απάντηση είναι «εξαρτάται από το παιδί», κι όμως δεν είναι έτσι. Αν το παιδί κουβαλάει την κασετίνα του, τα βιβλία και τα τετράδια της ημέρας, το κολατσιό του και ίσως ένα παγουράκι με νερό, τότε μια μετρίου μεγέθους τσάντα είναι αρκετή. Προσοχή: Μην μάθετε το παιδί να κουβαλάει μαζί του όλα τα βιβλία και τα τετράδια, διότι έτσι επιβαρύνεται όταν τη σηκώνει. Στην αρχή φτιάχνετε μαζί του την τσάντα για την επόμενη μέρα, μετά θα συνηθίσει μόνο του να αφήνει στο σπίτι ό,τι δεν χρειάζεται. 

2. Σχήμα. Πολλές τσάντες βγαίνουν, πλέον, και με ενσωματωμένα… ροδάκια, ώστε τα παιδιά να τις κυλούν αντί να τις σηκώνουν. Μπορεί να ακούγεται περισσότερο… υγιεινό, αλλά υπάρχει περίπτωση το παιδί να το δει σαν παιχνίδι και να αφαιρεθεί στο δρόμο (αφήστε που τα ροδάκια μπορεί να… σκοντάψουν στις άπειρες κακοτεχνίες…). Διαλέξτε ένα σακίδιο πλάτης και φροντίστε να εφαρμόζει καλά στις πλάτες του παιδιού σας και να μην είναι υπερμεγέθες, ώστε να καμπουριάζει. 

3. Χρώμα. Εδώ προφανώς θα κάνετε τις… υποχωρήσεις σας, όμως προσέξτε: Οσο πιο ανοιχτόχρωμη η τσάντα, τόσο περισσότερο θα φαίνεται η βρωμιά και θα χρειαστεί να την πλένετε. Αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε ένα σκούρο χρώμα, προτιμήστε μία με αδιάβροχο ύφασμα, που πλένεται πολύ πιο εύκολα. Και… μην την πλένετε μόνοι σας όταν βρωμίζει. Στην αρχή φωνάξτε το παιδί να είναι παρών όταν την πλένετε στην μπανιέρα. Μπορεί να σας ζητήσει να την πλύνει μόνο του την επόμενη φορά… 

4. Ποιότητα. Συνήθως οι φανταχτερές τσάντες με τους σούπερ-ήρωες και τις πανέμορφες κουκλίτσες δεν συμβαδίζουν σε ποιότητα και φθείρονται εύκολα (άλλωστε η χρήση είναι καθημερινή και σκληρή). Αν το παιδί επιμένει σε τσάντα «σούπερ ήρωα», είναι προτιμότερο να του κάνετε το χατίρι (αφού πρώτα το προειδοποιήσετε για την μέτρια ποιότητα) και στη συνέχεια να το αφήσετε όλη τη χρονιά να έχει την ίδια τσάντα, ανεξάρτητα από το αν θα έχει φθαρεί. Μην το υπενθυμίζετε συνέχεια, θα το διαπιστώσει μόνο του και την επόμενη φορά θα σας εμπιστευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου