Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πατρότητα: Τι να περιμένει συναισθηματικά ο μπαμπάς;



Η πατρότητα ξεκινά θεωρητικά από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά η πραγματικότητα στην οποία περνά κανείς από το να μην έχει μωρό στο να έχει διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Μπορεί να νιώθετε λίγο σοκαρισμένοι και δεν είναι περίεργο να αισθάνεστε κατά κάποιο τρόπο ανεπαρκείς. Όπως μας λέει ο Ίαν Μπρους, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να γίνετε ένας σπουδαίος μπαμπάς», αυτή η αίσθηση ανεπάρκειας  συμβαίνει για τους κάτωθι λόγους:

Το μωρό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά ώριμοι ούτως ώστε να αντεπεξέλθετε στο νέο σας ρόλο. Αυτό το συναίσθημα προκύπτει από τη θεωρία ότι κάποιοι άνδρες είναι «έτοιμοι» για την πατρότητα, ενώ κάποιοι άλλοι-πάντα κι εσείς- όχι. Το γεγονός είναι ότι όλοι οι άντρες, αν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, αμφιβάλλουν πάντα για το αν είναι αρκετά ώριμοι για ένα μωρό. Το καλό είναι ότι αν απλώς αποδεχθείτε την ευθύνη και τη δουλειά που προκύπτει (αντί να ξεφύγετε από αυτή), θα ωριμάσετε αυτόματα μέσα στο νέο σας ρόλο.
Η απόκτηση νέου μωρού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αποτυχημένοι υπό την ένννοια ότι τα παιδιά είναι πολυδάπανα και όσο πιο πολύ μεγαλώνουν τόσο περισσότερα έξοδα έχουν. Αν δε νιώθετε σίγουροι για την ικανότητά σας να προσφέρετε στο μωρό, σίγουρα δε θα αισθάνεστε καλά- τουλάχιστον στην αρχή. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα, να θυμάστε ότι μέχρι τώρα δεν είχατε καλό λόγο για να επενδύετε στην οικονομική επιτυχία και το νέο μωρό μπορεί να είναι το κίνητρο για να προοδεύσετε σε αυτό τον τομέα.
Το νέο σας μωρό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε παρείσακτος. Η σύντροφός σας, που το κουβαλούσε για 9 μήνες, είναι φυσιολογικό να επικεντρώσει όλη της την προσοχή σε αυτό και αυτό συνεπάγεται ότι εσείς θα παραγκωνιστείτε λίγο. Αντί να στεναχωριέστε γι΄ αυτό, επικεντρωθείτε στο να δώσετε στη σύντροφο και το παιδί σας περισσότερη προσοχή και να δείτε τον εαυτό σας σαν κάποιον που δίνει και όχι σαν κάποιον που παίρνει. Καθώς θα περνά ο χρόνος, η αγάπη που θα μοιράζεστε σαν οικογένεια θα είναι ό,τι πιο φυσιολογικό για σας και θα διαπιστώσετε ότι η σχέση με τη σύντροφό σας βελτιώενται αντί να χειροτερεύει.
Η απόκτηση νέου μωρού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μπερδεμένοι. Αυτό θα συμβεί όταν θα συνειδητοποιήσετε πόση φροντίδα χρειάζετεαι το νέο μέλος και όταν διαπιστώσετε πόσα πρέπει να γίνονταιμέσα σε λίγο χρόνο. Και πάλι, αυτό είναι ένα προσωρινό συναίσθημα και σε λίγες εβδομάδες θα τα καταφέρνετε σαν να το κάνατε χρόνια. Να το θυμάστε αυτό στα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου