Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Τι είναι ο ψηφιακός εθισμός;




Ο εθισμός στο Διαδίκτυο, αν και δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως κλινική οντότητα παρά μόνο στην Κίνα, Ν.Κορέα και Ταϊβάν, αποτελεί μια κατάσταση που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας όλο και συχνότερα καλούνται να προσεγγίσουν θεραπευτικά άτομα με προβληματική χρήση του Διαδικτύου. 
Ήδη στην επόμενη έκδοση του διαγνωστικού εγχειριδίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, DSM-V, θα συμπεριληφθεί ως χρήζουσα περισσότερη έρευνα η οντότητα "Internet Use Gaming Disorder", ένας όρος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε έρευνες ως σήμερα.


 
Σε σχετικό βίντεο του BBC Ideas με θέμα "Is Social Media Messing With our Emotions?" o διάσημος συγγραφέας και αρθρογράφος Laurence Scott ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, αυτό που έχουμε πια όλοι μας αντιληφθεί: 
"Ο σκοπός των social media εμπορικά είναι να σε κάνει να είσαι συνδεδεμένος σε αυτά όσο περισσότερο γίνεται. Οπότε σε ενθαρρύνουν να μείνεις εκεί ή να επιστρέφεις με διάφορους τρόπους, όπως δημιουργώντας εθιστικούς αλγόριθμους. 
Ένας από αυτούς στο Twitter προκαλεί μια καθυστέρηση κάποιων κλασμάτων του δευτερολέπτου πριν εμφανίσει πόσα notifications υπάρχουν. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ενστικτώδη αντίδραση στο χρήση, καθώς, όταν περιμένουμε να δούμε κάτι που είναι μεταβλητό να αλλάζει, δεχόμαστε ένα μικρό κύμα ντοπαμίνης. 
Έτσι προκύπτει αυτή η σύντομη στιγμή ενθουσιασμού που βιώνουμε όταν βλέπουμε ένα καινούργιο μήνυμα ή μια νέα ειδοποίηση. 
Αυτή η μικρή παύση ενθαρρύνει το αίσθημα αδημονίας που επιβραβεύεται όταν τελικά αντικρίσουμε το νούμερο».

Με αυτό τον τρόπο τα social media "εκμεταλλεύονται" κάποια πολύ βασικά δεδομένα, 
  • του πώς λειτουργεί η ψυχολογία μας και 
  • πώς είναι δομημένος ο συναισθηματικός μας κόσμος 
  • για να μας κρατήσουν δέσμιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου