Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

«Αν ξαναγινόμουν 20 χρονών...»: Τι θα συμβούλευε ο ώριμος εαυτό μας τον νεαρό

από την  Ιόλη Πολύζου
Θυμάστε εκείνη την τρομερή δεκαετία των 20; Τότε που δεν είχε κολλήσει στην κατάληξη της ηλικίας μας σαν βδέλλα το –άντα; Όσο νεφελώδη κι αν ήταν τα πράγματα για την ζωή μας, υπήρχε μια μεθυστική ανεμελιά. Οι έγνοιες μας περιορίζονταν στο αν θα στείλει μήνυμα ο Γιωργάκης και σε ποιο νησί θα παραθερίζαμε. Γενικώς όλα έβαιναν σε πιο αργούς ρυθμούς-που δυστυχώς, αργήσαμε πολύ να εκτιμήσουμε.

Τώρα που πλέον έχουμε στρογγυλοκαθίσει στα-άντα (δεν λέμε ποια!), είναι λογικό οι σκέψεις μας να γυρίζουν στο παρελθόν και να αξιολογούμε τις επιλογές και την πορεία μας μέχρι τώρα. Τα λάθη, οι κακές αποφάσεις και ο παρορμητισμός που μας χαρακτήριζε μπορεί να έπλασαν τον σημερινό μας εαυτό, ωστόσο αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, τί θα αλλάζαμε;

Τι θα συμβουλεύατε εκείνη την 20χρονη κοπέλα, έχοντας τα μυαλά του τώρα;

 
Σταμάτα να ασχολείσαι μανιωδώς με την εμφάνισή σου…
...και πρόσεξε περισσότερο την υγεία σου. Κατανοώ τον μίνι παροξυσμό σου για τα μαλλιά και τα ρούχα όμως ηρέμησε. Όσες ώρες και να κοιτάζεσαι στον καθρέπτη, η εικόνα σου δεν θα αλλάξει και πίστεψέ με κάποια στιγμή θα συμφιλιωθείς με αυτήν. Η υγεία σου από την άλλη είναι πολύ σημαντική. Άσε, λοιπόν, τα ξενύχτια! Άσε κάτω το σφηνάκι και σβήσε το τσιγάρο!
 
Ζήσε το σήμερα και όχι το αύριο

Έχεις ακούσει την παροιμία «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελά»; Σταμάτα να κάνεις μεγαλεπίβολα σχέδια και ζήσε την στιγμή, γιατί τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα. Άντε, λοιπόν, απόλαυσέ το!
 
Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα…

όταν εσύ η ίδια δεν πιστεύεις σε εσένα! Στα 20 ψάχνεις ακόμα την θέση σου στον κόσμο, μια ταυτότητα, κάπου να ανήκεις. Τις απαντήσεις όμως δεν θα στις δώσουν τρίτοι. Αγάπησε τον εαυτό σου, αναγνώρισε τα θετικά σου και μετά διόρθωσε τα αρνητικά σου. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η δική μας γνώμη για τον εαυτό μας και όχι των άλλων. Αυτοσαρκάσου και μην ακούς κανέναν!
 
Διώξε μακριά όσους σε πληγώνουν
Το ποιος αξίζει για μας και ποιος όχι το μαθαίνουμε με τον πιο δύσκολο τρόπο. Το μαθαίνουμε όταν έχουμε ξοδέψει όλη μας την ενέργεια σε ανθρώπους που μας εκμεταλλεύτηκαν και μας πλήγωσαν. Αποχαιρέτα τους μια και καλή! Δεν έχεις ανάγκη από ψεύτικους ανθρώπους.
 
Η μαμά έχει δίκιο…

…στο 99% των περιπτώσεων. Ξέρω ότι την θεωρείς ξερόλα. Καταλαβαίνω ότι θίγω την αντιδραστική σου φύση, αλλά έχει δίκιο. Άκουσε τις συμβουλές της πιο προσεκτικά!

 
Σταμάτα να γκρινιάζεις

Πάρε το επιτέλους απόφαση. Οι φίλοι και γνωστοί σου θα συνεχίσουν να ζουν την ζωή τους: να κάνουν διακοπές, να ερωτεύονται ή να βγαίνουν έξω την ώρα που εσύ πρέπει να διαβάσεις ή να δουλέψεις. Μην καταριέσαι την μοίρα σου για τις εκάστοτε συνθήκες. Βρες το θετικό σε κάθε περίσταση.
 
Μην αφήνεις τους άλλους να σε πατρονάρουν

Είσαι ελεύθερη, έχεις άποψη και μετράς. Μην φοβάσαι και διεκδίκησε τον σεβασμό και την θέση σου στην κοινωνία. Είσαι ικανότατη και μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο!
 
Ένα μεγάλο «αντίο» στον κάθε Γιωργάκη

Καταλήγοντας στα συναισθηματικά- που εκείνο τον καιρό ήταν περισσότερο σημαντικά από σπουδές, φίλους, φαγητό, νερό- θα ήθελα πολύ να πω στον 20χρονο-τούβλο εαυτό μου 4 εγκαρδιωτικά λόγια:

«Ξεπέρασέ το.»
«Ήμαρτον. Δεν θα πεθάνεις από την στενοχώρια σου.»

«Μα, τι του βρήκες;»

«Τα καλύτερα έρχονται. Για την ακρίβεια σε 6 χρόνια από τώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου