Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας καλούς τρόπους συμπεριφοράς

«Τα παιδιά είναι καλό να μάθουν ένα και μοναδικό πρότυπο συμπεριφοράς και αυτό πρέπει να είναι το υψηλό και όχι το χαμηλό.» γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης στο βιβλίο του «Savoir Vivre, στο κεφάλαιο που αφορά τα παιδιά. Kαι πράγματι ποια μητέρα δεν έχει νιώσει περήφανη όταν ο περίγυρος επαινεί το παιδί της για τους καλούς του τρόπους. Είναι μια επιβράβευση που μπορεί να έχει ως αποδέκτη τα παιδιά, αλλά κακά τα ψέματα, αφορά και τους γονείς. Η ανατροφή ενός παιδιού αρχίζει από τη γέννησή του και όλοι βάζουμε τα δυνατά μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.



Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από τις πράξεις παρά από τα λόγια και λειτουργούν καλύτερα όταν νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα επιλογής στις αποφάσεις τους. Γι’ αυτό μέσα από καθημερινές συνήθειες, μπορούν να αποκτήσουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς που θα τους βοηθήσουν πολύ στην ενήλικη ζωή τους. Ακόμη κι αν δεν είμαστε θεματοφύλακες του savoir vivre, έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε κι εμείς το λιθαράκι μας, ως γονείς. 
 
Δώστε το καλό παράδειγμα

Μέσω των παιδιών καθρεπτίζεται ο εαυτός μας, γι’ αυτό πρέπει να φερόμαστε υπεύθυνα και να μην αφήνουμε τις «κακές» συνήθειες να μας χαρακτηρίζουν. Είμαστε το πρώτο μοντέλο μίμησης για εκείνα! Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, μας παρατηρούν και υιοθετούν πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς μας. Καλό θα ήταν λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να χαρακτηρίζεται από ευγένεια, κάνοντας μικρές πράξεις. Για παράδειγμα, μην αμελείτε να πείτε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», προσέξτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε και φροντίστε να ακολουθείτε τους γενικούς-και σωστούς- κανόνες που διέπουν την κοινωνία μας. Σεβαστείτε το περιβάλλον, διατηρήστε την ψυχραιμία σας την ώρα της οδήγησης και προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά και ακόμη και η πιο απλή καθημερινή πράξη μετράει. 
 
Όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι

Δεδομένου ότι η καθημερινότητα είναι απαιτητική, είναι πολύ δύσκολο για όλη την οικογένεια να συγχρονιστεί. Έτσι, πολύ σπάνια βρίσκονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να γευματίσουν και να επικοινωνήσουν. Ωστόσο, το οικογενειακό τραπέζι είναι σημαντικό γιατί μέσα από αυτήν τη συνήθεια τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά. Είναι μια καλή ευκαιρία να «κοπούν» άσχημες συνήθειες όπως να τρώνε με τα χέρια και να ανοίγουν το στόμα τους ενώ μασάνε.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Αν ένα παιδί μάθει να είναι καθαρό από μικρό, θα είναι για την υπόλοιπη ζωή του. Διδάξετε του την αξία της καλής υγιεινής, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να ζουν σ’ ένα καθαρό περιβάλλον. Ξεκινήστε, εφαρμόζοντας μια ρουτίνα στην οποία θα πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και τα δόντια τους πρωί-βράδυ. Μπορείτε να κάνετε μαζί αυτή την διαδικασία. Βλέποντάς σας να ακολουθείτε εσείς οι «μεγάλοι« τους κανόνες, τα παιδιά θα ακολουθήσουν με μεγαλύτερη ευκολία το παράδειγμά σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε ό,τι αφορά το σπίτι. 
 
«Kαλημέρα», «Γεια σας»

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν σε αγνώστους ή ακόμα και φίλους με αποτέλεσμα όταν τους απευθύνουν τον λόγο, να… καταπίνουν το αμίλητο νερό. Δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε το παιδί να κοινωνικοποιηθεί με το ζόρι! Μπορείτε, όμως, με τον τρόπο και το παράδειγμά σας να ενθαρρύνετε κοινωνικές συμπεριφορές. Ένα ευγενικό και χαμογελαστό «καλημέρα» θα σας βγάλει πάντα από την δύσκολη θέση και ανοίγει τον δρόμο για νέες γνωριμίες. Όπως δεν ξεχνάτε να ευχαριστήσετε, μην αμελείτε και έναν ευγενικό χαιρετισμό προς τους άλλους. Σε μία αντίστοιχη αμήχανη στιγμή, το παιδί θα σας θυμηθεί και θα σας μιμηθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα εισέλθει στον κόσμο της κοινωνικοποίησης με μεγάλη επιτυχία! 
 
Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως 
Ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται ευπρεπώς είναι η επανάληψη. Όσες φορές κι αν χρειαστεί-και θα χρειαστεί πολλές!- υπενθυμίζετε τους να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», ότι δεν είναι σωστό να διακόπτουν τους συνομιλητές τους κ.ο.κ. Με τον καιρό η καλή συμπεριφορά, θα γίνει τρόπος ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου