Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Μήπως το παιδί σας κάθεται σε θέση W; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μήπως το παιδί σας κάθεται σε θέση W; Τι πρέπει να γνωρίζετε    


Πολλά παιδιά επιλέγουν να κάθονται στο πάτωμα με τα πόδια τους ανοιχτά δεξιά και αριστερά, σχηματίζοντας το σχήμα W.
Σύμφωνα με εργοθεραπευτές η θέση W διευκολύνει τα παιδιά όταν κάθονται καθώς στηρίζονται καλύτερα και δεν κουράζονται. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση καθίσματος προκαλεί σφίξιμο των μυών, ιδιαίτερα στα πόδια και τους γοφούς, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο κάθεται ένα παιδί σε θέση W, ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του.
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη θέση παρεμποδίζει τη στροφή του κορμού ενώ γίνεται συνήθεια που δύσκολα μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που ο εγκέφαλος και το σώμα αναπτύξουν μυϊκή μνήμη γι’ αυτή τη θέση.
Οι ειδικοί συνιστούν τους γονείς να αποτρέπουν το παιδί τους να κάθεται σε θέση W εξηγώντας του ότι δεν το βοηθάει στην ανάπτυξή του. Αυτό ενδέχεται να το επαναλάβουν πολλές φορές, μέχρι το παιδί να συνηθίσει να κάθεται με διαφορετικό τρόπο.
Καλό είναι να ενθαρρύνουν το παιδί να κάθεται ή οκλαδόν ή με τα πόδια τεντωμένα μπροστά και ανοιχτά.
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη των εργοθεραπευτών που ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη στάση καθίσματος δεν δημιουργεί ορθοπαιδικά προβλήματα στο παιδί . Θεωρούν μάλιστα φυσιολογικό τα παιδιά να κάθονται με αυτό τον τρόπο.
Αν δείτε το παιδί σας να κάθεται σε θέση W ενημερώστε τον παιδίατρό σας για να σας πει τι να κάνετε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου